Tema energi i nya Husdjur

Nyheter
Energifrågan är viktigare än på länge. I Husdjurs energitema träffar vi två gårdar som på olika sätt satsat på energi — både genom biogas och genom att hitta gårdens energitjuvar. Vi tittar också närmare på strategin hos tidigare guldmedaljören Anders Andersson som levererat mjölk av högsta kvalitet i drygt 40 år.

Fler kor per gård, men färre gårdar

Nyheter

Antalet mjölkgårdar har minskat med 149 stycken sen ett år tillbaka. Även mjölkkorna blir färre, även om antalet kor per gård har ökat.

Mjölkföretagens bästa tips

Nyheter
Ett högt mjölkpris håller lönsamheten uppe hos många mjölkföretag. Men stora kostnader gör ändå ekonomin till en utmaning. Här tipsar tre gårdar om hur de gör för att hålla rätt kurs.

En oväntat mjölkig tillställning …

Spaning
Mjölk- och nötköttsföretagande hänger ihop. Det menar Ann Christin Olsson, chefredaktör på Nötkött och reporter på Husdjur, som skriver om att specialisera eller diversifiera sitt företag.

Fokus på företagandet i Husdjur nummer 1

Nyheter
Företagande är temat i Husdjur nummer 1. Där möter vi tre mjölkföretagare som berättar om hur de har hanterat det ovanliga ekonomiska läget under 2022 samt hur de planerar för 2023. Vi berättar också om Kokontrollen som nu uppdateras med ny teknik, samt besöker Lettland där mjölkpriset hålls uppe med hjälp av export.

Unga bönder har mjölkkor igen

Porträtt
För Paulina och Charlie West har drömmen blivit sann. Efter många års kamp står en ny ladugård färdig och de kan äntligen kalla sig mjölkbönder igen.

Om ryska kålrötter och praliner med apelsin

Opinion
Om 2023 är en chokladask så kan den komma att innehålla både äckliga och goda praliner. Hur många av varje som är sparade från årets ask avgör balansen i smakupplevelsen. Så resonerar Linda Grimstedt i sin ledare.

Var fjärde toppgård lämnar eko

Nyheter
Flera av de högst avkastande ekologiska gårdarna i Sverige ställer om till konventionell drift. Två har redan tagit beslutet, ytterligare tre räknar med att göra det samma visar Husdjurs rundringning.

Ett gott rykte ökar chansen till bra personal

Spaning
Ett rykte om att företaget tar väl hand om sin personal och samtidigt också ställer krav, ger en positiv bild av företaget. Det skriver Lena Andersson från Gröna arbetsgivare i sin spaning för Husdjur.

Färre kor och färre mjölkföretag

Nyheter
Antalet mjölkföretag i Sverige fortsätter att minska. Det visar Jordbruksverkets senaste statistik.