Kor lever längre på gårdar som nyligen har investerat.

Kor lever längre på gårdar som investerar

Forskning

En svensk mjölkko slås ut efter att ha mjölkat i genomsnitt två och en halv laktation. Beslut som leder till att kor lever längre är mer komplexa än många tror. En ny forskningsstudie visar att mjölkkornas ålder bestäms av andra faktorer än av deras hälsa och fruktsamhet.

Salta pinnar är ett dåligt sätt att försvara livsmedelsproduktionen.

Salta pinnar är ett dåligt försvar mot matbrist

Spaning
Det behövs fler morötter och färre salta pinnar om det ska vara lönsamt för bonden att både göra gott för miljön och förse Sveriges befolkning med mat. Det skriver Mikael Olofsson, ekologisk mjölkbonde i Västerbotten.
Livsmedelsstrategin ska uppdateras.

”Någon ska producera mat i framtiden också”

Spaning

Livsmedelsstrategin ska uppdateras. Men det finns ingen kunskap om varför produktionen minskar. Då är det svårt att komma med bra förslag, skriver LRF-ungdomens ordförande Elisabeth Hidén i sin spaning för Husdjur.

Tema energi i nya Husdjur

Nyheter
Energifrågan är viktigare än på länge. I Husdjurs energitema träffar vi två gårdar som på olika sätt satsat på energi — både genom biogas och genom att hitta gårdens energitjuvar. Vi tittar också närmare på strategin hos tidigare guldmedaljören Anders Andersson som levererat mjölk av högsta kvalitet i drygt 40 år.

Fler kor per gård, men färre gårdar

Nyheter

Antalet mjölkgårdar har minskat med 149 stycken sen ett år tillbaka. Även mjölkkorna blir färre, även om antalet kor per gård har ökat.

Mjölkföretagens bästa tips

Nyheter
Ett högt mjölkpris håller lönsamheten uppe hos många mjölkföretag. Men stora kostnader gör ändå ekonomin till en utmaning. Här tipsar tre gårdar om hur de gör för att hålla rätt kurs.

En oväntat mjölkig tillställning …

Spaning
Mjölk- och nötköttsföretagande hänger ihop. Det menar Ann Christin Olsson, chefredaktör på Nötkött och reporter på Husdjur, som skriver om att specialisera eller diversifiera sitt företag.

Fokus på företagandet i Husdjur nummer 1

Nyheter
Företagande är temat i Husdjur nummer 1. Där möter vi tre mjölkföretagare som berättar om hur de har hanterat det ovanliga ekonomiska läget under 2022 samt hur de planerar för 2023. Vi berättar också om Kokontrollen som nu uppdateras med ny teknik, samt besöker Lettland där mjölkpriset hålls uppe med hjälp av export.

Unga bönder har mjölkkor igen

Porträtt
För Paulina och Charlie West har drömmen blivit sann. Efter många års kamp står en ny ladugård färdig och de kan äntligen kalla sig mjölkbönder igen.

Om ryska kålrötter och praliner med apelsin

Opinion
Om 2023 är en chokladask så kan den komma att innehålla både äckliga och goda praliner. Hur många av varje som är sparade från årets ask avgör balansen i smakupplevelsen. Så resonerar Linda Grimstedt i sin ledare.