Gul havsvik ger grön vinst
Hållbarhet
Bröderna Jonsson på Ogestad egendom och Hyllela gård säkrar foder för sina 4 500 djur genom bevattning av 300 hektar åkermark. Men egentligen är det Dynestadviken i Östersjön som är den stora vinnaren.
Häftigt följa gårdars miljöarbete
Husdjur 75 år
Husdjur har under året fyllt 75 år. I varsin artikel delar redaktionens medarbetare med sig av ett eget minne från sitt arbete. Först ut är chefredaktör Linda Grimstedt.
En grundkurs i fotosyntes
Spaning
Efter mellanstadiet faller fotosyntesen i glömska för många – men inte för en bonde. Arne Lindström reflekterar över behovet av en repetitionskurs i en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden.
Mjölken har en given plats i ett hållbart livsmedelssystem!
Antalet mjölkgårdar minskar i Sverige i snabb takt och det får konsekvenser för livsmedelsförsörjningen och vår levande landsbygd. För att motverka utvecklingen behövs flera insatser, bland annat forskning. Det skriver Margareta Emanuelson, SLU, i sin spaning.
Mjölken har en given plats i ett hållbart livsmedelssystem!
Spaning
Antalet mjölkgårdar minskar i Sverige i snabb takt och det får konsekvenser för livsmedelsförsörjningen och vår levande landsbygd. För att motverka utvecklingen behövs flera insatser, bland annat forskning. Det skriver Margareta Emanuelson, SLU, i sin spaning.
Så kan idisslare vara en hållbar del i framtidens matproduktion
Forskning
Djurhållningens roll i en mer hållbar livsmedelsförsörjning är ofta uppe för debatt och åsikterna är ibland väldigt polariserade. I en ny doktorsavhandling från SLU diskuteras djurens roll i hållbara livsmedelssystem ur flera olika perspektiv.
Miljö och hållbarhet i senaste Husdjur
Nyheter
Mjölkgårdarna har stora möjligheter att kraftig sänka sina utsläpp av växthusgaser, samtidigt som det gynnar såväl ekonomi och djurvälfärd. I senaste numret av Husdjur beskriver vi vad som krävs för att nå målen.
Klimatsmart gård bra för plånboken
Hållbarhet
Världens utsläpp av klimatgaserna koldioxid, metan och lustgas måste snabbt minska för att bromsa den globala uppvärmningen. Svenska mjölkgårdar har goda möjligheter att klara målen och mer därtill, visar rapporten ”Framtidens jordbruk – Mjölk och nötkött”.
Stor skillnad i nödslakt i Norden
Forskning
Regleringen av nödslakt i Norden utgår från EU:s lagstiftning, men trots liknande regelverk skiljer sig användandet av nödslakt mellan de nordiska länderna.
Bättre ekonomi behöver inte fresta på miljön
Forskning
Många mjölkgårdar kan växa ekonomiskt, utan att miljöpåverkan ökar. I en studie hittades flera gårdar som kan tjäna som inspiration för andra.
Roligt att vara bonde och fint att vara ko!
Spaning
1938 ansågs det bra att mjölken var tidskrävande eftersom den skapade jobb på landsbygden. Hur synen på mjölknäringen kommer att bli i framtiden är det ingen som vet, skriver forskaren Carin Martiin i en spaning för Husdjur