"Stål-mormor" 944 Linda hemma på gården.

”Stål-mormor” går mot 100 ton

Kor vi minns

Med två tvillingpar efter varandra och en bra avkastning tuffar 944 ”Stål-mormor” Linda på i stallet hos KG Mjölk. Nu är hon dräktig för sjunde gången.

Vilka mål man har med sin avel skiljer sig åt. Här berättar sex stycken mjölkföretagare hur de ser på avel och vad som är viktigt för dem.

6 röster: Så jobbar vi med avel

Avel

Att få fram hållbara kor är ett mål många verkar vara överens om när det gäller avel. Men vad som mer är viktigt skiljer sig åt och beror till stor del på den egna produktionen. Här ger sex mjölkföretagare sin syn på saken.

Med Single step ska avelsvärderingen förbättras. Här är en av Viking Genetics avelstjurar.

Single step ska ge bättre analys

Nyheter

Tjurarnas avelsvärdering kan plötsligt ändras flera placeringar i samband med en ny körning. Något som fått många djurägare att reagera. Nu införs metoden Single step i ett försök att komma till rätta med problemet.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
Med avel har Andreas Strandberg försökt få fram robustare och köttigare mjölkkor. Numera är en stor del av besättningen fleckvieh.

Olika möjligheter för avel i Husdjur nummer 11

Nyheter

Det finns olika vägar för att nå avelsmål. I Husdjurs avelstema tar vi upp olika aspekter och mjölkföretagare ger sin syn på vad som är viktigt för dem.

Hållbara kor SRB-ko

219 Brunetta – en riktig femetta

Kor vi minns
Som bruksko är 219 Brunetta en fullträff och levererar på allt det en ko ska göra. Hon mjölkar bra, har fin mjölkkvalitet, blir dräktig, är skapligt frisk och krånglar aldrig.

Guldmedalj för mjölken – här är framgångsrika strategin

Guldmedaljen
I Offerdals socken driver bröderna Sven och Nils-Olov Bäckebjörk mjölkproduktion. De började med varsin gård och har firat 20-årsjubileum med sin gemensamma satsning. I år får dessutom Nils-Olov Bäckebjörk ta emot guldmedalj för felfri mjölk.

Människor skapar passion för rasen

Spaning
SRB-djuren som visades på Elmia i oktober höll den högsta klass som den internationelle domaren Christopher Studer sett i Sverige. Om det och vad som fortsätter utveckla rasen skriver han om i sin spaning för Husdjur.

Tema vallskörd i senaste numret av Husdjur

Nyheter
Vallskörden är igång i den södra halvan av Sverige. Det märks i Tidningen Husdjur nummer 5 där temat är vallskörd.

Fräsch som en tredjekalvare

Kor vi minns
Valla är en välkänd kofamilj som spridits från Juby gård över hela landet. På granngården Göstad har 1833 Valla gett upphov till en ny gren av familjen.

Från artificiella kor till vanligt avelsverktyg

Husdjur 75 år
Apropå att Husdjur fyller 75 år skriver vi om utvecklingen av tekniken för embryoöverföring. Första försöken gjordes på 1940-talet.