Oklara samband mellan djurvälfärd och lönsamhet

Forskning

God djurhälsa och en bra lönsamhet är viktiga faktorer för ett välmående mjölkföretag. Men det finns inga vetenskapligt underbyggda slutsatser kring sambandet mellan dem. Det gör det svårt att slå fast vilka åtgärder som betalar sig, exempelvis vid införandet av nya regelverk.

Fokus på företagandet i Husdjur nummer 1

Nyheter
Företagande är temat i Husdjur nummer 1. Där möter vi tre mjölkföretagare som berättar om hur de har hanterat det ovanliga ekonomiska läget under 2022 samt hur de planerar för 2023. Vi berättar också om Kokontrollen som nu uppdateras med ny teknik, samt besöker Lettland där mjölkpriset hålls uppe med hjälp av export.

Om ryska kålrötter och praliner med apelsin

Opinion
Om 2023 är en chokladask så kan den komma att innehålla både äckliga och goda praliner. Hur många av varje som är sparade från årets ask avgör balansen i smakupplevelsen. Så resonerar Linda Grimstedt i sin ledare.

Mjölk och kött – en vinnande kombination

Annons
Inget lämnas åt slumpen i avelsarbetet på Skottorp Säteri AB. Enligt delägare Lars-Inge Gunnarsson finns det många fördelar för mjölkbönder att också ha köttproduktion på gården.
En blå mjölkningsrobot från Delaval.

Roboten kan ge stöd i beslut om mastitbehandling

Forskning
Kostnaden för kroniska mastiter är ungefär hälften av de totala kostnaderna för mastiter på en mjölkgård. Det visar en ny doktorsavhandling kring möjligheten att skapa ett beslutsstöd för mastiter i automatiska mjölkningssystem.

Bättre ekonomi behöver inte fresta på miljön

Forskning
Många mjölkgårdar kan växa ekonomiskt, utan att miljöpåverkan ökar. I en studie hittades flera gårdar som kan tjäna som inspiration för andra.