En petriskål med embryon. Mycket ska bli rätt för att lyckas med embryo.

Lyckas med embryo – experternas bästa tips

Avel

Antalet embryoinläggningar ökar i Sverige. Förra året gjordes 1 816 inläggningar. Med rätt förutsättningar har ett inlagt embryo större chans att leda till en dräktighet, än en seminering. Här är bästa tipsen för att lyckas med embryo.

Fruktsamheten är i fokus på Hörnberga gård. Här görs spolningar och embryoinläggningar. På bilden syns Anna Arvidsson.

Fruktsamhet i fokus i årets tredje nummer av husdjur

Nyheter

Fruktsamhet är temat i Husdjurs tredje nummer för året och i det möter vi två gårdar som spolar, lägger in embryon och är donnabesättningar. Vi skriver också om reproduktionssynder som kan stå dig dyrt och om de guldmedaljörer som snart får ta emot pris av kronprinsessan Victoria.

Embryon i fokus i Husdjur 11

Nyheter
Sedan i våras stannar de svenska kvigor som köps in av Viking genetics kvar i Sverige. Husdjur var med när de första djuren spolades på embryon på hemmaplan. I tidningen har vi också en fullspäckad summering av Elmia och möter mottagaren av Årets ungdomdiplom, Sara Johansson.

Baletite och SilotitePro minskar ensilageförlusterna

Annons

Det blir Hans Palmqvist, embryokoordinator hos Växa, som blir den första att ta emot svenska spolkvigor för Viking genetics.

Här är första svenska spolgården

Nyheter
Det blir Hans Palmqvist, embryokoordinator hos Växa, som blir den första att ta emot svenska spolkvigor för Viking genetics.

Från artificiella kor till vanligt avelsverktyg

Husdjur 75 år
Apropå att Husdjur fyller 75 år skriver vi om utvecklingen av tekniken för embryoöverföring. Första försöken gjordes på 1940-talet.

Fruktsamt arbete

Opinion
Glädjande att flera nyckeltal när det gäller mjölkkornas fruktsamhet utvecklas positivt, skriver Ann Christin Olsson.

Tiden runt kalvning viktig för klövhälsan

Forskning
Både lång ståtid per dag och lång ståtid mellan viloperioder veckorna efter kalvningen har kopplats till högre odds för sulhornsskador på kommersiella gårdar.

Nu spolar Sverige Hollola

Nyheter
Svenska kvigor kommer framöver spolas antingen på gård eller på kontrakterade spolgårdar i Sverige. Nu i februari skickas sex svenska kvigor till finska Hollola för sista gången.

Här är vinnarna av årets djurskötarpriser

Nyheter
Mottagarna av utmärkelserna Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom är utsedda. I dag firas vinnarna vid en ceremoni utanför Falköping.