Text: Lena Stengärde, Ida Clemensson Lindell, Anders H Gustafsson och Ann Nyman, Växa
Enligt en nyss avslutad svensk studie är förekomsten av förlamningar/kramper respektive förhöjda BHB-värden 1,3 gånger högre i ekologiska än i konventionella besättningar. Majoriteten av förlamningar/kramper bestod av kalvningsförlamning och BHB var mätt i mjölk 5 till 50 dagar efter kalvning. Däremot sågs inga motsvarande skillnader gällande avvikelser från rekommenderade ureanivåer i mjölken.
Högt BHB och fler förlamningar
I studien ingick data från drygt 3 000 besättningar i Växas kodatabas, vilka provmjölkat regelbundet under perioden 2016 till 2021. Av dessa var 513 besättningar ekologiska. Medelkoantalet var 104 kor i ekologiska och 94 i konventionella.
I besättningar med en högre andel kor med förhöjda BHB-värden var det också vanligare med en hög andel kor med förlamningar/kramper respektive en hög andel kor med avvikande mjölkureavärden. Detta visar tydligt att störningar i näringsförsörjningen hänger ihop.
Rådgivning i samverkan
De ekologiska besättningarna har fler restriktioner att förhålla sig till än de konventionella, så det finns all anledning att rekommendera utökad samverkan mellan rådgivare inom näringsförsörjning respektive hälsa.
Resultaten från studien finns återgivna i en nyligen publicerad rapport. I slutet finns ett avsnitt som ger förslag på allt från provtagningar till långsiktig planering och utformning av rådgivningen. Fokus ligger här på kornas energi- och proteinförsörjning men även andra faktorer som till exempel stress berörs.
LÄS MER: Mjölkprov kan tidigt förutspå fördröjd ägglossning
Fakta
Rapporten Stärkt underlag för rådgivning om utfodringsrelaterade sjukdomar i ekologiska mjölkkobesättningar är skriven av Växa, Avdelningen för kunskap och utveckling, 2023. Studien är finansierad med hjälp av medel från Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.