Så påverkas kon av köttrassemin

Användning av köttrassemin kan öka gårdens lönsamhet. Hur dräktigheten med en korsningskalv påverkar kon under kommande laktationer, var ämnet för ett examensarbete vid SLU.

Text: Freddy Fikse, genetiker, Växa

Många lantbrukare har upptäckt att användning av köttrassperma på mjölkkor, särskilt i kombination med könssorterad mjölkrassperma, kan öka gårdens lönsamhet. Effekterna på kalvningsförlopp och kalvens överlevnad är tidigare kartlagda. Det har dock saknats kunskap om hur en dräktighet med en korsningskalv påverkar mjölkkons kommande laktation, vilket var ämnet för ett examensarbete vid SLU.

Färre fick en till laktation

Med hjälp av uppgifter från Kokontrollen har mjölkkornas avkastning, fruktsamhet samt överlevnad studerats. Fruktsamheten var oförändrad när mjölkkon var dräktig med en köttraskorsningskalv, jämfört med mjölkraskalv. Däremot sågs en ogynnsam effekt på överlevnaden, med 1 procent lägre överlevnad vid 75 dagar efter kalvning och 5–10 procent färre djur som påbörjade en till laktation.

LÄS OCKSÅ: Förlängt kalvningsintervall ger bättre fruktsamhet

Överlevnad efter kalvning

Procent överlevande kor till dag 75 efter kalvning, olika korsningar.

RasSamma rasLätt köttrasTung köttras
SRB95,094,694,4
Holstein95,795,194,6
Källa: SLU

Den minskade andelen kor som påbörjade en ny laktation beror förmodligen på att lantbrukaren redan hade beslutat om utslagning vid semineringen med köttras.

Kortare laktation

Samma mönster syntes också för avkastning. Avkastningen över hela laktationen var lägre efter en mjölkköttras-kalvning, delvis på grund av kortare laktationer. Avkastningen fram till 75 dagar efter kalvning var endast marginellt påverkad (max 1 procent).

Resultaten från denna svenska studie stämmer överens med tidigare resultat från Irland.