Fyra svenska gårdar bland de tio bästa i Europa

De större prissvängningarna gör att behovet av marginal i företaget ökar. Prisvariationerna är cirka dubbelt så stora senaste 10-årsperioden jämför föregående 10 år.

-Vi får vänja oss vid större prisvariationer, sa Stefan Nypelius vid Mjölkföretagardagarna i Kalmar.

Cirka 200 deltagare fanns med i publiken. Det behövs större marginaler och det måste finnas utrymme för att ta ut en lön.

– När nu mjölkpriserna börjat gå upp, håll i kostnadsmassan. Se till att ni har en lön som företagare och ett överskott tills det svänger neråt igen, sa Stefan Nypelius.

I EDF som är en internationell förening av mjölkföretagare för mjölkföretagare, görs jämförelser av  produktionskostnader, strategier och förutsättningar. Susanne Bååth Jakobsson, Växa Sverige, presenterade jämförelser i Europa. Finns det då ett perfekt mjölkland i Europa?

-Njaa, svarade Susanne Bååth Jakobsson. Det finns lönsamma och olönsamma gårdar i alla länder. Det finns större variationer inom länder än mellan länder. I Sverige finns nog Europas duktigaste mjölkproducenter. Ni kan producera mjölk! Men vi har ett högt kostnadsläge. De tio procent bästa gårdarna kommer från tio olika länder och fyra svenska gårdar finns bland de tio bästa!

Britt-Marie Jafner

Senast ändrad 26 januari 2017