Idag njuter vi av semlor på svensk grädde

Varannan svensk äter en semla i dag på fettisdagen. Till dessa fem miljoner semlor går det åt 125 ton vispgrädde.

SemlaUnder locket på varje fastlagsbulle gömmer sig ungefär 0,25 deciliter grädde. Enbart till semlorna i dag går det åt 125 ton vispgrädde, som till största del kommer från svenska kor.

Men det är inte bara till semlor som vi svenskar använder grädde. Konsumtionen av feta mejeriprodukter stiger.

– Vi använder mer grädde i matlagningen nu än för till exempel tio år sedan. Så produktionen av grädde och smör ökar, trots att antalet liter mjölk som produceras i Sverige minskar. Det beror på förändrade matvanor, säger Lennart Holmström som är expert på mejerimarknad på LRF Mjölk, i ett pressmeddelande.

Grädden kommer till största del från Sveriges 326 000 kor. I Sverige tillverkas 84 000 ton vispgrädde per år, jämfört med 57 500 ton 2006. Importen har ökat från 6 100 till 13 800 ton vispgrädde, under samma period. Å andra sidan har exporten av svensk vispgrädde stigit med 15 000 procent, från 10 till 1 510 ton mellan 2006 och 2016.

I ett pressmeddelande uppmanar LRF Mjölk: ”Så njut din semla med svensk grädde i dag och sänd gärna en tacksamhetens tanke till Sveriges kor och mjölkföretagare som gör det möjligt!”

Även Sveriges bagare & konditorer uppmärksammar dagen och tackar i ett pressmeddelande de 93 000 kossor som gör det möjligt att fira fettisdagen. De lyfter även fram att korna har ytterligare ett finger med i spelet genom att det går åt 40 ton smör att baka bullarna. De har också varit lite frikostigare med grädden och uppskattar den mängd som går åt till dagens semlor till 200 ton.

 Ann Christin Olsson