Kall vår har hållit tillbaka vallarna

De första prognosproverna i Östergötland togs i måndags. De visade på 10,6 till 11,9 megajoule samt 180 till 260 gram råprotein per kilo ts i kombination med mycket lågt innehåll av fiber. Följ utvecklingen av temperatursumman och de generella prognosproverna på vallprognos.se.

Porträtt av Anders Månsson – Vi ska klippa igen i nästa vecka den 22 maj och sedan två måndagar till, sa Anders Månsson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Östergötland, på en vallträff den 19 maj med ett 50-tal deltagare på Styvinge gård i Sturefors, strax utanför Linköping i Östergötland.

Även om det bjöds på sommarväder, med sol och värme, just på vallkvällen har det annars varit en kall och sen vår. På både vall och spannmål sågs lite frostskador i form att vikta bladspetsar och fläckar på bladen och vallarna har inte vuxit så mycket. Hans bedömning var att om vallen får värme och nederbörd kan det ändå bli skörd i normal tid runt eller strax efter månadsskiftet maj/juni.

Många förstaårsvallar kan vara torkskadade sen förra året. Och om man inte satsat på att hjälpså kan det vara frestande att lägga om dem, och istället behålla några äldre vallar ett år till.

– Om du låter bli att lägga om vallar tänk på att äldre vallar som är fem år ger sämre. Tre år brukar inte vara några problem. Men i år kanske man vill se att årets insådd ta sig innan man lägger om de äldre vallarna.
Ann Christin Olsson

Fältvandring på Styvinge

På vallkvällen som arrangerades av Växa Sverige var det en fältvandring för att titta på vall, spannmål och som här ett blivande majsfält.