Dyrare foderstat i vinter

Torkan ger stora kostnadsökningar den kommande stallsäsongen och slaktpriset måste upp för att situationen inte ska bli ohållbar, det menar Sveriges Nötköttsproducenter.

Text Ann Christin Olsson

Jan Forssell– En ungtjur av mjölkras kommer att bli 9 till 15 kronor dyrare per kilo slaktvikt att föda upp, säger Jan Forssell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter. Det är kostnadsökningar för att köpa in mer vallfoder och dyrare halm, spannmål och kraftfoder. Det är enorma pengar.

Tufft läge

När Husdjur ringer har han precis varit i Stockholm på en pressträff arrangerad av LRF för att tillsammans med representanter för lamm och gris berätta om hur tufft läget kommer att vara i höst och vinter. Med en slaktvikt på 320 kilo gör det cirka 3000 till 5 000 kronor för en ungtjur av mjölkras. En nivå som nötköttsproducenterna inte klarar av på egen hand. Han vill med mötet idag få till en förståelse för att priserna måste upp om man vill ha nötkött kommande år.

– Många dikalvar ska säljas för vidare uppfödning nu i höst och när köparna lägger in årets siffror så är det stor risk att de istället väljer att låta det stå tomt. Även mjölkbesättningar har börjat märka att det är svårt att bli av med kalvarna.

Ser framåt

För en portion med 200 gram ryggbiff innebär det dyrare fodret att priset måste upp 3,50 kronor för konsumenten för att täcka merkostnaden, eller 17,50 per kilo ryggbiff. Just i höst finns det mycket kött på marknaden, med det är den nivån priset måste upp och det också ska finnas svenskt kött 2019 till 2020.

– Många nötköttsproducenter har likviditetsproblem redan nu. Det krisstöd på 375 kronor för vuxna djur gör bara ungefär en krona per kilo kött. Och det räknas nu i höst på alla djur över ett års ålder, så den som till exempel köper in dikalv i höst får ingenting.