Hoppas på utlovat regn

Årets Mjölkbonde har varit på tårna för att säkra vinterns grovfoder. Strategin har varit att leta extra areal att slå, ta helsäd och dra igång en gammal bevattningsanläggning. Nu hoppas de att det utlovade regnet ska komma för att kunna ta en tredjeskörd i höst.

Botans lantbruk i Vikarbyn i Dalarna besöktes i samband med Nordisk Økonomisk Kvægavls, NØK:s kongress i Rättvik tidigare i veckan. På Botans finns 300 mjölkkor, och de har ytterligare 130 kor på Österfors gård några mil bort i Gagnef, och kviguppfödning på ett tredje ställe, Ickholmen. Det är många djur som de ska få ihop foder till och de odlar 245 hektar vall.

Kristina Pershagen– Mitt första råd i torkan är att inte avvakta utan att vara på hugget, säger Kristina Perhagen, som driver gårdarna ihop med sin make Bengt Samuelsson. Prata med alla kontakter ni har så att de vet att ni behöver foder.

Förstaskörden blev normal genom att det fortfarande fanns vatten i backen under försommaren. Men när det inte regnade något i maj/juni började de redan då sprida ut att de var på jakt efter mer foder. Det fick en lantbrukare i Dala Järna att höra av sig och de fick skörda en del av hans förstaskörd då han själv hade gott om foder. Sedan har de tagit helsäd på 50 hektar som egentligen var avsett för att tröskas.

De har också dragit igång en gammal bevattningsanläggning från 70-talet, med nedgrävda rör, vilket tog två man en vecka att få igång, och de har bevattnat 30 hektar med vatten från Siljan. På den andra gården har de ett samarbete med en potatisodlare och när han var klar med potatisen, har de fått hjälp att bevattna vallen även på Österfors. Så efter omständigheterna, och om det bara kommer regn som kan ge en skaplig tredjeskörd, kan de klara vintern utan att behöva minska på antalet djur. Men om torkan fortsätter får de justera planen. Den här sommaren har det blivit extra många arbetstimmar och det är slitigt, samtidigt som oron finns där.

– Det är viktigt att man pratar med sina kollegor, inte bara för att leta foder, utan också för att bara prata och att inte vara ensam.
Ann Christin Olsson

 Mjölkkor på bete på Botans lantbruk.