Välkomna till vår tidningskiosk på Elmia

Över 300 djur visas på årets Elmia Lantbruk. I år är mjölkkorna tillbaka – 170 stycken jersey, SRB och holstein kommer till mässan.

2016 hölls inga mjölkrastävlingar på Elmia Lantbruk, men i år är det dags igen. Fredag 26 oktober är det mjölkkornas dag i visningsringen med bedömningar och prisutdelning av jersey, SRB/ayrshire och holstein.

Men redan under mässans första dag, 24 oktober, visas mjölkdjuren (tillsammans med köttdjuren) upp i visningsringen under ungdomarnas dag då det också arrangeras i showmanship för mjölkkor. Under torsdagen är det köttdjurens dag.

Precis intill visningsringen kommer tidningarna Husdjur och Nötkött som vanligt att ha sin tidningskiosk där djurkatalogen finns att hämta samt resultaten från utställningarna visas. Resultaten kommer också att publiceras på Husdjurs och Nötkötts hemsidor i anslutning till utställningsdagarna.

– Vi vet att alla deltagare gärna vill hålla sig uppdaterade om hur det har gått i bedömningarna. Därför lägger vi upp resultaten i sin helhet på webbplatserna och på papper utanför tidningskiosken under Elmia-dagarna, säger Lisbeth Karlsson, redaktör på Husdjur.

I kiosken kommer tidningarna även att bjuda på flera aktiviteter, till exempel det populära 11-fikat. Under köttdjurens dag på torsdagen bjuds det på nötkaka och på mjölkdjurens dag blir det gräddbakelse.

Hela Husdjurs redaktion, inklusive annonssäljarna, kommer till Elmia och i tidningskiosken kan besökarna passa på att träffa oss och komma med tips och inspel eller boka annonser till kommande utgåvor. För den tävlingssugne finns en klurig tävling där förstapriset i år blir ett fint kalvtäcke – perfekt till nästa utställning eller till vardagsbruk på gården.

En annan viktig programpunkt för Husdjur på Elmia är naturligtvis utdelningen av utmärkelserna Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom. Utdelningen sker på onsdag förmiddag på Stora scenen.

– Det är ett perfekt tillfälle att uppmärksamma gårdens vardagshjältar och lyfta dem på en plats där hela branschen är samlad. Vi hoppas så klart att så många som möjligt vill komma och applådera våra välförtjänta pristagare, säger Husdjurs chefredaktör Linda Grimstedt.

Husdjurs snabbguide till Elmia:

Onsdag 24 oktober

9:45 Utdelning Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom. Plats: Stora scenen

10:00 Invigning av Elmia Lantbruk 2018. Plats: Stora scenen

10:00 Nordiskt mästerskap, holstein showmanship. Plats: Visningsringen, hall D

11:10 Mjölkkor – holstein och SRB/ayrshire. Plats: Visningsringen, hall D

12:00 Mjölkkor – jersey. Plats: Visningsringen, hall D

12:40 Prisutdelningar Nordiskt mästerskap. Plats: Visningsringen, hall D

13:20 Mjölkkor – holstein och SRB/ayrshire. Plats: Visningsringen, hall D

14:10 Showmanship mjölkungdom. Plats: Visningsringen, hall D

Torsdag 25 oktober

11:00 11-fika med Nötkött. Plats: Tidningskiosken, hall D

Fredag 26 oktober

09:00 Jersey. Plats: Visningsringen, hall D

09:45 Saraklass och jerseychampion. Plats: Visningsringen, hall D

10:00 SRB/ayrshire. Plats: Visningsringen, hall D

11:00 11-fika med Husdjur. Plats: Tidningskiosken, hall D

11:45 Klövvårdsrutiner för ökad djurvälfärd. Plats: Stora scenen

12:00 Saraklass och SRB-champion

12:15 Mjölkbönder sökes/GIGAcow. Plats: Stora scenen

12:45 Holstein.

13:30 Ledarskapets roll för lönsam mjölkproduktion. Plats: Stora scenen

15:45 Saraklass och holsteinchampion

Onsdag-fredag i tidningskiosken:

  • Vinn ett kalvtäcke
  • Hämta djurkatalogen
  • Träffa oss på Husdjur och Nötkött
  • Se utställningsresultaten