Allt om avel i Husdjur 10

Nostalgiavel i Holmsveden och embryosatsning på Stora Hanåsa. Det är några av ämnena i nya numret av Husdjur.

Tema: Avel

På Brorsans lantbruk i hälsingska Holmsveden avlar Thomas och Stefan Åkerlund för en framtida robotbesättning. Men historien är också viktig på gården som gärna använder äldre tjurar och bevarar sina kofamiljer.

Vi har också besökt Stora Hanåsa som har gjort embryon till en viktig del av avelsarbetet. På Glömminge gård arbetar Kristina Gratte för hållbarhet snarare än produktion medan Stig Andersson på Anderstorp behöll den röda färgen när han bytte till svarta kor.

Vi spanar in åtta heta avelstrender och berättar om den stora amerikanska Procross-studien som nu är färdig.

Vildsvin – ett bökigt problem

Vildsvinen har länge varit ett svårt problem för lantbruket. Ändå fortsätter grisarna och de skador de orsakar att öka. Bo Munter på Skurö gård har helt fått sluta bruka en del av sina vallar på grund av svinens framfart.

Valde korna framför saxen

Hanna Sundin hittade korna genom kärleken. Nu är förhållandet slut, men kärleken till korna består. Hanna Sundin har nu lagt frisörsaxen på hyllan och sadlat om till djurskötare.

Kor vi minns: 922 Fröken

Tre fjärdedelar av korna på gården Lanna i Närke heter Fröken. Nummer 922 har hunnit fylla 13 år och har under sitt liv producerat hela 104 527 kilo ECM.

Geni eller idiot?

Den frågan ställer sig amerikanska lantbrukare om president Donald Trump. Amerikanske journalisten Mike Wilson bjuder på en inblick i bonderösternas syn på världens mäktigaste man inför mellanårsvalet.

 

Allt det och mycket mer i Husdjur 9 2019 som utkommer 25 oktober. Tidningen hittar du även i vår e-tidning.