Allt om bevattning i nya Husdjur

I nya numret av Husdjur tar vi grepp om den allt viktigare bevattningen av vallar och betesmarker. Vi går igenom maskinerna, teknikerna och reglerna. Vi tittar också på den pågående strukturrationaliseringen, samt avslutar vår populära serie om kon och klimatet.

Tema: Fält & teknik

Gustav och Sofia Kämpe på Torpet i Karlsborg har uppdaterat sin vallkedja, förnyat vallfröblandningen och infört fasta körspår. Nu ser de fram emot den kommande vallskörden.

Vi skriver också om den viktiga bevattningen, som intresserar allt fler mjölkbönder. Det finns flera olika maskintyper att välja mellan, alla med sina olika fördelar.

Och så tipsar bröderna Janpers i Stora Skedvi om sin smarta lösning för en jämn dosering av tillsatsmedel.

Kon och klimatet

Vall- och betesmarkens förmåga att binda kol är välkänd men relativt outforskad. I vår sista del om kon och klimatet berättar vi om de senaste rönen kring markens kolbindning.

Här läser du tidigare delar i serien: 

Kon och livscykelanalysen

Kon och växthusgaserna

Tio i topp

Wåge Hermansson utanför Falköping gjorde ett kort uppehåll med mjölken. När han startade om gick gården direkt upp på förstaplatsen över ekologiska mjölkgårdar med högst avkastning.

Färre och större gårdar

Mjölkens strukturrationalisering fortsätter att gå mot färre och större gårdar. I dag finns två av tre svenska kor på gårdar med fler än 100 djur. Bedömare spår en utveckling liknande den för svensk grisproduktion med få och specialiserade gårdar. Vi har träffat Christoffer Johansson på Vankiva som bygger ut – men också nystartarna Per Andrén och Sofia Wahlén som börjar smått.

Lennarts krönika

Vår marknadsanalytiker Lennart Holmström tar en titt på faktorerna som påverkar det svenska mjölkpriset.

Kor vi minns

På Nils Holgersson-gymnasiet i Skurup bor 56 Ida, en älskad dam med mycket pondus och ett sävligt humör.