April april: Doser med sting i

En ny spädningslösning för semindosen kan revolutionera tekniken. Med hjälp av bidrottninggelé kan spermierna lagras i kon i hela sex månader.

Hösten 2010 lanserades långsamma doser, Spermvital, i Norge . Dosen är inpackad i en speciell gel för att friges under 48 timmar istället för direkt. Det ger ett större semineringsfönster med befruktningsdugliga spermier. Nu vill en grupp amerikanska forskare ta detta ett steg längre och har  hämtat inspiration från hur det går till hos honungsbin. Drottningen parar sig bara en gång i livet, med 40-50 hannar. Drottningen lagrar sedan sperman i äggledarna och den håller i upp till fem år.

Genom att packa in dosen i bidrottninggelé, en helt naturlig produkt och ett vanligt förekommande hälsokostpreparat, som säljs med ord som ”koncentrerad vitalitet och styrka”,  kan man dra nytta av bidrottningens unika egenskaper. Olika koncentrationen är av bidrottninggelé, har undersökts och i laboratorieförsök har forskarna lyckats få virila tjurspermier i upp till sex månader.

– Primärt är målet att det ska räcka att seminera kon en gång på en bra brunst, säger forskaren Trixie Dodger, semineringsexpert på nöt från USA.

Hon ser inga etiska invändningar då det enbart handlar om en annan spädningslösning. Bidrottningsgelé innehåller naturliga vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror, spårämnen samt kollagen.

– Att det räcker att seminera kon en gång kan spara mycket arbete, konstaterar I.M. Poster, avelsexpert från USA.

Att kon som bidrottningen skulle ha ett eget spermalager för hela livet, tror han inte är så intressant genom att man missar i avelsframsteg. I dag drar de första försöken att seminera igång, och den första kalven ska få det passande namnet  001 April.

Ann Christin Olsson

 

Den här artikeln publicerades den 1 april 2019 och är ett aprilskämt.

Ko och blommor.

Läs mer: Långlivade spermier med bidrottninggelé