Fler prognosprover på gång

Med regn på många håll de senaste dagarna och med utlovat varmare väder, ligger nog många gårdar i startgroparna för att dra igång vallskörden i södra Sverige.

Prognosprover har nu tagits upp till och med Jönköpings, Östergötlands och Stockholms län. Den här veckan börjar klippningarna i områdena närmast norrut. Skåne och Halland har hunnit med två prognosprover. I Skåne ligger svaren på 11,5 till 12,0 megajoule, vilket indikerar att det kan vara skördedags för den som är ute efter höga energivärden. En del gårdar har redan tagit en del av vallen, men då handlar det nog mer om att lösa akut foderbrist om det har tagit slut i lagren.

– I södra Sverige är prognosen att vi når upp i 250 temperaturgrader den 25 tilHans Lindbergl 26 maj, säger Hans Lindberg, produktionsrådgivare på Växa Sverige.

Det kallare vädret i början av maj gör att skörden på många håll troligen blir något senare än 2018. Men med varmt väder, och om vallarna fått regn, så kan de snabbt sticka iväg.

– Just nu är det mängd vallfoder som många behöver och de vallar som fick regn i helgen, där kan man vilja vänta och låta dem växa till sig.

Hans Lindberg jobbar i Bollnäs och där pågår vårbruket fortfarande, som är senare i år än förra året. Och även till vårsådden är regnet välkommet. Mer om vallprognoserna på vallprognos.se.

Ann Christin Olsson