Hitta rätt på Borgeby

Vatten är huvudtemat på årets upplaga av Borgeby fältdagar. En blöt höst följd av en torr sommar har gjort ämnet än mer aktuellt.

Redan 2016 satte projektgruppen bakom Borgeby fältdagar på HIR Skåne upp ”Vatten” på önskelistan över kommande fältdagar. 2017 följde en på många håll torr sommar med en blöt och besvärlig höst. Och när temat presenterades i samband med fältmässan förra året var den värsta torksommaren i mannaminne i full gång.

– Det blev både känslosamt och väldigt aktuellt, säger Anna Larsen, pressansvarig för Borgeby fältdagar.

Utan regn – ingen gröda

I dag slår Borgeby upp portarna och låter vattnet stå i fokus. Det kommer både att handla om tillgång till vatten och att ta vara på eller leda bort det vatten som kommer från ovan.

– Man pratar mycket om precisionsodling i Sverige. Utomlands handlar det mer om precisionbevattning. Du kan lägga fröet hur exakt du vill, kommer det inte regn spelar det ingen roll, säger Anna Larsen.

På mässområdet kommer temat att märkas i flera olika format. De populära maskindemonstrationerna har fått nya inslag i form av maskiner för dränering och bevattning. I seminarietältet talas det om bevattningsinnovationer, vattenförsörjning och vatten i ett framtida klimat.

Regn från andra sidan

Och så finns det så klart ett dedikerat vattentemaområde med ett vattenlabb. I vattenlabbet finns en regnsimulator där fem lådor med olika jordprofil duschas, varpå besökaren kan studera det vatten som sedan samlas i glasbehållarna under.

– Det tror jag kan bli kul, säger Anna Larsen.

För mjölkföretagaren kan även demonstrationerna av vallmaskiner och plogar vara spännande att se. Plogdemon är ny för i år och kommer att ha en slags markhinderbana där maskinerna ska ta sig an olika jordar och beväxningar. Resultaten kommenteras av en ekonomirådgivare och en växtodlingsrådgivare.

– Faller det väl ut kanske vi ska göra det med fler maskindemonstrationer, berättar Anna Larsen.

På demoområdet finns vallparceller för den som är intresserad av vallodling. Och bland utställarna finns som vanligt ett flertal försäljare av inomgårdsutrustning.

Text: Linda Grimstedt Foto: HIR Skåne

Fem saker du inte får missa på Borgeby:

– Valldemon. Det är en mäktig känsla när ekipagen dundrar fram över fältet. Men passa repet!

– Gropen. Fördjupa dig i markens mysterier på en härligt nördig nivå.

– Fråga Borgeby. Johan Wester från humorprogrammet Hipp hipp! är moderator och ställer just dina frågor till lantbrukspanelen.

– Vattenlabbet. Spana in regnsimulatorn och vad som händer i andra änden. – 100 år med JD. Tidningen Traktor Power anordnar en nostalgisk traktorparad.

Fyra knep för bra mässdagar:

– Kläder efter väder. Det ser ut att bli varmt och soligt så ta med en keps och en extra flaska vatten. Det är saker som snabbt brukar gå åt bland utställarna.

– Kontanter. Uttagsautomat finns på området och många tar kort. Men kön till bankomaten kan vara lång och om nätverket går ner fungerar inte kortautomaterna. Med reda pengar i plånboken är du rustad.

– Gör en matplan. På Borgeby blir alla hungriga samtidigt. Välj en tidig eller sen mattid för att slippa slösa tid på att köa. Med en förbokad matbiljett till mattältet eller grillbuffén blir det ännu smidigare.

– Skaffa överblick. En klättring upp i utsiktstornet gör det lättare att orientera sig. Och med en tur i någon av de guidade vagnarna får du snabbt en känsla för vilka områden du sen ska besöka till fots.