Husdjur 11 – om personal och säkerhet

Årets näst sista nummer av Husdjur har fokus på två mycket viktiga ämnen för svenskt lantbruk – personal och säkerhet.

Tema: Personal och säkerhet

Olyckor med storbalar har orsakat flera dödolyckor inom lantbruket de senaste åren. Jimmy Karlsson hade änglavakt när han träffades av en fallande rundbal och undkom med ett flertal svåra skador. Läs experternas råd kring hur du själv kan arbeta säkert på gården, samt om vilka förändringar Jimmy Karlsson gjort i arbetet efter olyckan.

I vårt tema träffar vi också Darius Krunys från Litauen som blev svaret på gården Totorps behov av arbetskraft i ladugården. För den som ska rekrytera utomlands finns flera saker att tänka på och vi listar de viktigaste.

Vi har också pratat med flera mjölkföretagare som satsat på sitt eget ledarskap och blivit bättre arbetsledare på köpet.

SRB-kons framtid

I flera år har SRB-rasen minskat i andel och antal. Men det finns flera faktorer som talar för den svenska röda rasen i framtiden. Vi har pratat med flera SRB-entusiaster om deras tankar för framtiden.

Årets djurskötare

Jan Eriksson på Skråmered i Halland är Årets djurskötare 2019. Följ med på besök i ladugården där ständiga förbättringar har gett en djurhälsa i toppklass.

Ibland är en ko allt som krävs

Hushållningssällskapets Anna Larsen for till World Dairy Expo i Wisconsin för att hämta inspiration till Borgeby fältdagar. Och insåg att själen hos en mässa kan vara något så enkelt som – en mjölkko.

Allt detta och mycket mer i Husdjur nummer 11 som kommer ut den 20 november. Du kan också läsa den i vår e-tidning som du hittar här.