Blanka – en vänlig dam

På våren är Blanka en av de första i besättningen att ta sig ut på betet.

667 Blanka lever ett stillsamt liv på gården Holmryd. Sedan 15 år tillbaka har hon regelbundet kalvat i januari. Snart passerar hon 150 000 kilo ECM.

Text: Linda Grimstedt Foto: Bengt Larsson

BREDARED. 667 Blanka föddes dagen innan nyårsafton 2001. Något särskilt med den nya kvigan var det inte då. Och har egentligen inte varit sedan dess. Förutom att hon visat sig vara en extremt fertil, hållbar och stabilt mjölkande ko.

– De som blir gamla är ju de som bara följer med, konstaterar Blankas ägare Bengt Larsson som driver gården Holmryd tillsammans med sin bror Göran och brorsonen Niklas Krantz.

I januari 2004 kalvade Blanka in och flyttade in i det då uppbundna stallet. Sedan dess har hon fått ytterligare 16 kalvar (inklusive ett tvillingpar) med ett intervall på 11,9 månader. Senaste kalven kom den 5 januari i år.

– Så hon har ju inte flyttat sig någonting i tid, säger Bengt Larsson.

För fem år sedan, när Blanka hunnit fylla tolv år, byggdes en ny lösdrift på Holmryd och korna började mjölkas i en robot med fri kotrafik. I början var det svårt för de gamla korna att vänja sig vid att de var tvungna att gå och hämta maten själva, berättar Bengt Larsson. Men Blanka hörde till dem som redde ut situationen och är nu en av de få som fortfarande är kvar från den uppbundna besättningen.

DRIFTEN ATT SÖKA sin egen föda verkar stark hos Blanka. På våren är hon en av de första att söka sig ut på betet och hon är gärna ute så mycket hon bara kan – givet att vädret passar damen i fråga. Men kraftfodret i roboten lockar också tillräckligt mycket för att hon inte ska behöva hämtas manuellt för mjölkning.

I kogruppen är Blanka en vänlig dam som inte ställer till med besvär och som vill vara med sin flock. Om Bengt tycker att hon ätit för dåligt och tar undan henne för en extra kraftfodergiva råmar hon olyckligt tills hon får komma ut till sina kompisar igen.

UNDER ÅREN HAR Blanka mjölkat stadigt runt 10 000 kilo ECM, men nu har det börjat sjunka lite. Totalt är hon uppe i drygt 149 000 kilo ECM.

– Det är lite spännande nu, säger Bengt Larsson som undrar om det blir så att Blanka passerar 150 000 kilo.

För nu börjar det ändå märkas att hon har blivit till åren. Exteriören är fin men benen börjar bli trötta. Och vid brunsten i mars tog hon sig inte dräktig. Därför har Bengt Larsson bestämt sig för att låta henne vila lite innan han seminerar igen. Vill det sig inte kan det hända att Blanka får gå i pension.

– Det är rätt fantastiskt att en ko som är 16 år kan bli dräktig överhuvudtaget, säger Bengt Larsson.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

667 Blanka

Född: 011230.

Far: T. Bruno.

Morfar: Torpane.

Antal kalvar: 17 (varav 10 kvigor).

Antal generationer: 6 (Är mormorsmormorsmor).

Avkastning: 149 394 kilo ECM (maj 2019).