Fröken Åkerlind bestämde själv

● Anna Carlevad med Sippa, alias Fröken Åkerlind

624 Sippa var en bestämd dam som inte gillade veterinären, men i övrigt smälte hon in i besättningen hos Anna Carlevad.

Text: Lisbeth Karlsson Foto: Privat

INNAN ANNA CARLEVAD i Vassmolösa söder om Kalmar tog över föräldragården arbetade hon som djurskötare ett stenkast hemifrån hos Per Åkerlind på Bottorp. När Per bestämde sig för att sluta med korna så började Anna titta igenom vilka avkommor hennes favoritkor hade i besättningen. Ögonen föll på holsteinkvigan 624 Sippa (Bojer-Häradsköp) som var speciell redan då.

– När vi skulle ta in dem från betet vid ett tillfälle så hade hon gömt sig bakom en gödselhög, ungefär som att säga att ”kom inte och stör mig”. Men hon utmärkte sig verkligen i flocken, säger Anna Carlevad.

Anna ville verkligen ha hennes första kalv, så trots att hon själv var febersjuk så kopplade hon traktorn till en vagn och hämtade hem Sippa lagom inför kalvningen. Hela sitt liv kallades hon sedan för Fröken Åkerlind.

Hon var född 2002 och gick ur besättningen 2016, alltså som fjortonåring. Hos Per hade hon gått i lösdrift, men hos Anna är ladugården uppbunden. Sippa accepterade förändringen och smälte väl in.

– Men hon avskydde veterinärer. Att ge henne en spruta var förenat med livsfara. Om allt var på hennes villkor så var hon helt okej, men det var inte en ko som man ville skulle bli sjuk, inte ens för att ta tempen på, säger Anna Carlevad.

HON VAR EN VERKLIGT bestämd ko. När hon vid ett tillfälle drabbades av kalvningsförlamning ute på betet kom veterinären, och mot alla förväntningar så lyckades veterinären tillsammans med Anna ge fröken Åkerlind kalk. När veterinären hade åkt och Anna var på väg ut till fröken Åkerlind igen så blev det fart på henne. Hon hoppade upp och for först iväg utåt betet, men tog sedan fart och sprang mot ladugården.

– Det var som om hon sa ”inte en spruta till!”. Jag fick ropa till de andra att de skulle öppna ladugårdsdörren för att släppa in henne. Efter det tillfället var vi väldigt noggranna med att ge henne Bovikalc före kalvningen, säger Anna Carlevad.

Fröken Åkerlind var en bra mjölkko under alla sina år i besättningen och med medelavkastningar runt och över 10 000 kilo ECM per år så kom hon väl över 100 ton i produktion. Hon fick flera kvigkalvar och har hela 13 mjölkande avkommor i besättningen, den 14:e ska kalva in i början av mars.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

624 Sippa

Smeknamn: Fröken Åkerlind.

Levde: 2002–2016.

Härstamning:

Bojer-Häradsköp.

Exteriörbedömning:

Vid 2 år 8 mån Typ 76, Juver 77, Ben 76 och Helhet 76.

Korshöjd 142

Livstidsproduktion:

140 688 kilo mjölk, 137 793 kilo ECM med 4,1 % fett och 3,0 % protein.