Kvighotell i fokus i Husdjur 6-7

Kalvar och ungdjur är temat för Husdjurs sommarnummer. Vi träffar också två nybakade studenter med sikte på mjölkbranschen, går på auktion på Juby gård, samt träffar en av deltagarna i årets Bonde söker fru.

Tema: Kalvar och ungdjur

Vadsbo Mjölk utanför Mariestad valde från början att ha sina kvigor på hotell. Istället fokuserar de på att ge kalvarna en bra start i nytt stall och med strikta hygienrutiner.

På Sörby gård har Vadsbos ungdjur blivit hela affärsidén. Axel Olov och Henrik Karlsson har blivit experter på att föda upp kvigor för mjölkproduktion.

I temat läser du också om Gudmundstorp som valt att ta hem sina kvigor, om Stora Flittered som byggt om mjölkkostallet för ungdjuren och om Rolf Johansson i Ängomsbodarna som byggt ett utestall för kalvarna – anpassat till ett norrländskt klimat.

Bonde söker fru

Foto: Linda Grimstedt

Alexander Andersson i Dannike är en av de bönder som medverkar i årets Bonde söker fru. Förutom att hitta kärleken vill han visa upp mjölkproduktionen och ge en positiv bild av livet på landet.

Följ med på auktion

I maj gick avelsbesättningen på Juby gård under klubban. Husdjur var på plats och tog pulsen på auktionspubliken.

Studenter med framtidsplaner

Foto: Mari Nälsén

Malin Molin och Philippa Skogman heter två av de elever som just tagit studenten från Lillerudsgymnasiet utanför Karlstad. Under utbildningen föll de båda pladask för mjölkkorna och siktar nu på en framtid som djurskötare.

Nytt grovfoderår

Förra årets torka fortsätter att påverka gårdarna. Björketorps gård utanför Ronneby ändrar strategi i år och satsar på mängd före energi.

Allt detta och mycket mer i Husdjur nummer 6-7 som du som prenumerant hittar i brevlådan eller via vår e-tidning: https://etidning.husdjur.se