Ledare: Hatet får aldrig vinna

Var modiga, våga vara stolta. Ta ingen skit. Det skriver Husdjurs chefredaktör Linda Grimstedt i sin ledare om trakasserierna från djuraktivisterna.

Plötsligt slog bomben ner bland den lyckligt ovetande allmänheten. Svenska bönder hotas och trakasseras av militanta aktivister på de mest fasansfulla vis. Kolumnister rasade, ministrar förfärades.

Jag tänkte: äntligen!

I 14 års tid har jag som journalist bevakat svenskt lantbruk, de senaste 11 för branschmedia. Under den tiden har de flesta av lantbrukets medier med jämna mellanrum berättat om den eskalerande terrorn från djuraktivisterna. Genom utmärkta granskningar har de kartlagts och intervjuats. Polisanmälningar och de fåtal rättsfall som finns har beskrivits. Modiga djurägare har berättat om sin vardag och ansvariga – rättsväsende och politiker – har fått frågan: Vad ska ni göra för att stoppa detta?

Men det har liksom aldrig liksom lyft.

Lite uppmärksamhet blev det när LRF förra året gick ut med sin undersökning om lantbrukares rädsla för att utsättas för brott. Justitieminister Morgan Johansson pratade om pågående insatser och lagändringar som på sikt ska underlätta kampen mot aktivisterna. Ändå kändes det som att frågan ganska snart lämnade det allmänna medvetandet.

När nu Göteborgsposten genom sin stora granskning av djuraktivisterna åter för upp frågan i rampljuset är det bara att hoppas att det bidrar till att allmänheten sätter ytterligare press på myndigheter och politiker att fortsätta ta tag i problemen. Och då är det viktigt att ni som är utsatta vågar berätta.

Det är sorgligt – men förståeligt – att läsa om den TV-debatt som var nära att ställas in på grund av lantbrukares rädsla att få aktivisternas ögon riktade emot sig. Undersökningen från LRF visar också att det finns djurägare som ogärna berättar om sitt yrke för att undvika uppmärksamhet.

Jag tror att det är fel väg att gå. Med all respekt för rädslan att hatet ska drabba den egna familjen eller företaget tycker jag ändå att det är viktigt att visa att det är människor av kött och blod som drabbas. Att det bakom aktivisternas ”mördare” och ”djurplågare” döljer sig helt vanliga personer som med stor omsorg för sina djur ger oss andra livsmedel i världsklass.

På Växadagarna tidigare i år pratades det också om att bevisbördan ligger på den anklagade. Om vikten att bemöta grundlösa påståenden med fakta och öppenhet.

Så var modiga, våga vara stolta. Fortsätt att öppna gårdarna och berätta varför djuraktivisterna har fel. Som TV-profilen Grynet en gång sa: Ta ingen skit!

Hatet får aldrig vinna.

Linda Grimstedt är chefredaktör och ansvarig utgivare för Husdjur. Hon vill gärna höra dina tankar och erfarenheter om hur vi bäst bemöter attackerna från djuraktivisterna.