Skåne: Första kvigorna ute på grönbete

I onsdags släpptes kvigorna ut på tidigt vårbete på Nöbbelövs gård. Det var på ett fält med frodig höstråg.

Peter Nilsson, mjölkbonde på Nöbbelövs gård, två mil söder om Kristianstad i Skåne släppte i onsdags ut 30 småkvigor på bete. Något som normalt annars brukar ske först i mitten av maj. Men det var inte vall de släpptes på, utan råg. Rågen som såddes i höstas såg så frodig ut, samtidigt som han gärna vill hushålla med stallfodret

– Jag släppte ut dem eftersom vi bara har foder precis så att vi klarar oss. Och höstrågen har kommit upp drygt tio centimeter.

När Husdjur ringer har gruppen med dräktiga kvigor och sinkor, som har en rastfålla i närheten, precis rymt in till rågbetet, troligen lockade av det frodiga betet, och Peter Nilsson håller på att sära på dem.

Som komplement får kvigorna komix i en foderhäck. De har släppts ut på 2 hektar och den arealen kanske utökas om någon vecka beroende på hur det ser ut. Kvigorna går i en storfålla, och egentligen tror han att det skulle varit bättre att göra småfållor, men det har inte hunnits med.

Besättningen består av cirka 150 mjölkkor och produktionen är ekologisk. Höstrågen såddes för att antingen kunna betas, tas som helsäd, eller berorende på fodersituationen vänta till tröskmognad. Totalt såddes 15 hektar.

– Resten kanske jag tar helsäd på i samband med förstaskörden.

Det är första året han testar höstråg och han fick idén från andra ekogårdar och sin rådgivare.
Ann Christin Olsson

Kvigor på tidigt vårbete
I onsdags släpptes kvigorna ut på bete, på höstråg. Foto: Peter Nilsson