Spännande nybyggen i årets sista Husdjur

I årets sista nummer av Husdjur har vi byggandet i fokus. Bland annat möter vi Jörgen Ericsson på Finngarne gård som vi kommer att följa genom hela byggprocessen.

Tema: Bygg

Jörgen Ericsson på Finngarne gård i Norrtälje står inför en stor investering i ett helt nytt mjölkstall med fyra robotar. Husdjur besöker gården just när upphandlingen av byggnad, mjölkutrustning och inredning ska börja.

Vi har också varit på Falåkra i Grimslöv, som har investerat i ett nytt kalvstall för bättre arbetsmiljö, djurhälsa och tillväxt, samt hos Fänestad Västergård i Forsheda som nyligen stallade in i sin nya ladugård.

Porträttet – Per Hansson Ed

Under hösten har vi kunnat följa Per ”Pelle” Hansson Ed i hans jakt på kärleken i Bonde söker fru. Parallellt med tv-programmet lever han sin dröm på gården Kilhammar utanför Söderhamn, där ett spännande partnerskap gjort det möjligt för den unge bonden att driva sin egen gård.

Invägningen minskar

Tredje kvartalet bjöd på fortsatt minskad invägning. Men det finns tecken som pekar på att produktionen börjar ta fart igen.

Årets vallmästarkandidater

Tre finalister återstår i tävlingen om utmärkelsen Årets vallmästare 2020. Husdjur har träffat JB Holstein, Kullingsjö lantbruk och Burgärda gård som berättar hur de arbetar för att få fram ett grovfoder av hög och jämn kvalitet.

Jenny – en klippa i ladugården

Mottagaren av Årets ungdomsdiplom heter Jenny Sjöström och brinner för mjölkkorna. Vi möter henne på arbetsplatsen i Hov utanför Sundsvall där hon blivit en viktig del av arbetslaget.

Kor vi minns

470 Eva är en legend inom svenska holsteinkretsar. Hon har bland annat utsetts till Grand Champion på Elmia 1999. Nu berättar vi om Evas fortsatta öde på Husdjurs populära sida Kor vi minns.

Spaning: Litet avstånd mellan hacka och traktor

Vår frilansmedarbetare Elin Bergström var i höstas i Zambia tillsammans med LRF och We Effect. I sin spaning berättar hon om sina intryck av mötet med kollegor som lever under helt andra förhållanden än hon själv.

 

Allt det och mycket mer i Husdjur nummer 12 som utkommer onsdag 18 december. Tidningen finns också tillgänglig som e-tidning för våra prenumeranter.