Tema installning i Husdjur 8

Det är dags för en ny stallsäsong och installning är också temat för Husdjur nummer 8.

Tema: Installning

Grindals gård i Orsa investerade inför förra stallsäsongen i en fullfodervagn. Det gjorde direkt susen för mjölkproduktionen. Malin och Mattias Grindal fortsätter nu att trimma sin produktion.

På Södra Kärrs lantbruk utanför Brålanda stallas det in på två gårdar. Dels den egna, dels på naturbruksgymnasiet Nuntorp där ägarna Lena och Niclas Stang driver ladugården.

Foderanalyser från norr till söder har kommit in för första- och delar av andraskörden. Husdjur har hela listan över värdena.

Och så besöker vi Träntorps gård där den gamla mixervagnen renoverats med framgång, samt dyker ner i vad forskningen säger om kor i frigående system med kompostbädd.

Hund spar arbetstid

Mariette Östberg på Östergård utanför Laholm föder upp och tränar border collies för arbetet i ladugården. Hon har räknat ut att hon sparar över 100 000 kronor på att låta hundarna göra en del av människornas arbete.

Ny IT-lösning i Skåne och Sjuhärad

Snart öppnar Skånesemins och Rådgivarnas i Sjuhärad nya IT-lösning TopCow. Tanken är att förenkla hanteringen av gårdsdatan och samla allt till ett och samma ställe.

Porträttet: Harald Svensson

I 40 år har Harald Svensson följt svensk mjölkproduktion genom olika befattningar på Jordbruksverket. Nu går han i pension, men har inga planer på att sluta jobba.

Kor vi minns: Hjärtros

Efter 18 år och 14 kalvningar har 640 Hjärtros skaffat sig pondus i besättningen på Låstad Rambotorp. Under sitt lakterande liv har hon producerat drygt 10 000 kilo mjölk per år.

Allt det och mycket mer i Husdjur nummer 8, som utkommer 26 augusti. Läs även tidningen digitalt i vår e-tidning som du hittar via den här länken