2282 Molly blev en succé

Det skulle aldrig kliva någon jersey över tröskeln till ladugården på Billinge gård. Nu går där tre stycken och tre till är på ingång.

Text Linda Grimstedt

Text: Linda Grimstedt Foto: Anette Gustawson

DET VAR Anette Gustawsons make Jacob som var helt emot idén om att ha en jersey i besättningen på Billinge gård i Norrtälje. Men på sin 40-årsdag för sex år sen fick Anette Gustawson både frukost på sängen och ett kokort. Ute på logen stod den sex månader gamla 2282 Molly.

– Jag blev så glad så att tårarna rann. Det var den ultimata kärleksförklaringen, säger Anette Gustawson.

Nu är Molly en bra bit in i sin fjärde laktation. Någon högmjölkare har hon aldrig varit, som andrakalvare mjölkade hon som mest 35 liter men ligger snarare på 20–25. Däremot har Molly sedan ett år tillbaka gjort succé som leverantör av råvara till gårdens egen yoghurt. När Mollyyoghurt finns att tillgå i gårdsbutiken eller vid utlämningen i Rekoringen är det den som kunderna särskilt föredrar.

– Hon är en stjärna, konstaterar Anette Gustawson.

NUMERA HJÄLPER även Mollys döttrar 1102 och 1210 Molly till med yoghurtleveranserna. I augusti väntas nummer 2282:s första ”barnbarn” kalva in och ytterligare två kvigor är på tillväxt. Yoghurt från Molly-korna kommer det alltså att fortsätta finnas på Billinge gård, även om Anette Gustawson har bestämt sig för att det är dags för nummer 2283 att sluta mjölka.

– Det finns ingen avelsstrategi bakom henne. Hon är efter egen tjur på ursprungsgården så juverformen är inte den bästa för roboten, förklarar hon.

AV DEN ANLEDNINGEN måste personalen på Billinge vara med vid roboten varje gång Molly ska mjölkas, vilket damen i fråga har vant sig vid och snällt kommer gående när hon ser att det är dags.

Men även när Molly har slutat att mjölka kommer hon att få gå kvar bland kompisarna på gården.

– Hon får gå här och sprida kärlek. Man kan ju inte göra sig av med sin 40-årspresent. Och någon sådan ko får man lov att ha, har jag hört, ler Anette Gustawson.

2282 Molly

Född: 25 maj 2014.

Årsvkastning: 8 660 kilo ECM.

Antal kalvar: 4.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.