Dansar mot generationsskifte

I Hedemora kommun har antalet mjölkgårdar minskat från 37 till 5 på 15 år. På Ingelsbo gård blir det kanske omställning från mjölk till kött i sommar.

Text & foto: Ann Christin Olsson

FAMILJ: Traute Lindentahl, 60, och Gunnar Eriksson, 65. Utflugna barnen Amanda, Tobias, Therese, Sophia och Marlene.

KOM IN I YRKET: Gunnar Erikssons föräldragård, han är elfte generationen. Gården har funnits i släkten sen minst år 1623. Efter gymnasiet gjorde Gunnar lumpen, och tänkte börja på lantbruksskola. Men så dog hans far och det var bara att ta över som 19-åring. Traute, som har rötterna i Tyskland, kom in i yrket när hon träffade Gunnar.

BESÄTTNING: 20 mjölkande kor, holstein, SRB, jersey, fjäll och korsningar, börjat korsa in lite montbeliarde. Avkastning 7 500 kilo per ko och år, Krav-certifierad. 10 dikor, framför allt rödkullor och fjällkor. Behåller tjurkalvarna och föder upp dem som ungtjur eller stut.

STALL: Kall lösdrift byggd 2012 till mjölkkorna. En rad liggbås, traktorskrapad gång, smalt foderbord. Djupa liggbås med sand och spån. Mjölkar i det gamla uppbundna stallet från 1880. Växthusstall till dikor och ungdjur.

UTFODRING: Rundbalsensilage, spannmål och koncentrat. Max tio kilo kraftfoder per ko och dag.

INVESTERINGAR: Senaste investering är en gårdstraktor. De bästa investeringarna är växthusstallet och lösdriften till korna. Inga kommande investeringar planerade, generationsskifte på gång.

KO VI MINNS: Beata, en jerseykorsning som blev 18 år och 2 månader. Fick 15 kalvar och kom upp i 110 000 kilo i livstidsproduktion. Har en fjällko nu som heter Snövit och ”bara” är 16 år, kalvat 10 gånger.

HOBBY/SEMESTER: Båda två dansar folkdans, har varit till Österrike på folkdansresa. Traute sjunger i kör. Färre semestrar nu när barnen är stora.

FRAMTID: Mjölkproduktionen kommer troligen att avvecklas i sommar. Det kan bli dikor istället. Marlene är intresserad av att ta över och är klar agrotekniker då. Sophia har funderingar på gårdsmejeri med yoghurt- och osttillverkning.

ÖVRIGT: Gör återtag på det mesta av slakten och säljer köttlådor i gårdsbutik, eller i rekoring. I gårdsbutiken säljs olika nötköttskorvar, råmjölk, pannkaksmjölk samt honung och senap från bygden. Bo på lantgård i bagarstugan. Med på Skördefest i Dalarna.

Ingelsbo gård

Gård: Ingelsbo gård, Garpenberg i Dalarna.

Växtodling: Ekologisk produktion. Brukar 90 hektar åker varav de äger 6 hektar. Har 60 hektar slåttervall, 10 hektar åkermarksbeten och 20 hektar fodersäd. Sköter 30 hektar naturbete i åtta byar. 65 hektar skog. Egen maskinpark.

I juni 2019 fanns det 70 företag med mjölkproduktion i Dalarna.

Källa: Jordbruksverket