Den klimatsmarta gården

Svensk mjölkproduktion är en av de minst klimatpåverkande i världen. Men det finns många fler steg att ta för att nå målet om en helt klimatneutral mjölkproduktion. Några av dessa tittar vi närmare på i Husdjur nummer två.

Tema: Energi & Miljö

Malin Gustavsson på Östraby Skattegård i småländska Ryssby är stolt över sin klimatsmarta mjölkgård. Men hållbarhet för henne är så mycket mer än klimat. Läs om hur hon arbetar för att skapa hållbarhet i alla led.

Vi kikar också på Arlas nya klimatkoll, reder ut det aktuella kunskapläget kring metanreducerande foder och hör med avelsföretagen om vad de har på gång kring framtidens klimatsmarta ko.

På energisidan besöker vi Hagelsrums gård, vars uppgraderade biogas nu driver såväl bussar som bilar i närområdet.

Årets vallmästare

I början av februari fick JB holstein utmärkelsen Årets vallmästare av Husdjur och Nötkött. Läs om deras vallstrategi, från jord till foderbord.

Årets mjölkföretagare

På Nyhems gård är mjölk och kött lika viktigt. I ett långt reportage berättar vinnarna av utmärkelsen Årets mjölkföretagare om sin strategi för ett ekonomiskt stabilt företag med välmående djur och anställda.

Mest mjölk i Sverige

Gamla Karstorp heter gården som förra året toppade listan över landets högst avkastande besättning. Vi möter Kristina Fagerberg och hennes duktiga ko 909 Amalia för att höra hur de arbetar för att nå hela 13 783 kilo ECM i besättningen.

Det och mycket mer i Husdjur 2, med utgivningsdag 19 februari. Hela tidningen läser du också i vår e-tidning som du hittar här.