278 Rosa håller koll på kalvarna

Efter fem år i sin är nummer 278 Rosa fortfarande den ko som producerat flest kilo mjölk, ECM, per levnadsdag på Annorlunda gård. Nu lever hon sina dagar som extramamma bland vip-korna.

Text: Linda Grimstedt Foto: Ina Holmgren

NÄR LIZ AMNEMYR och Bo Holmgren köpte en mjölkbesättning och började med mjölkproduktion på Annorlunda gård i Bygdeå i juni 2001, var 278 Rosa en av de kvigor som följde med i köpet. Hon var då drygt ett år gammal.

– Det är en av anledningarna till att hon är kvar, fast hon inte är i produktion. Hon har varit med på hela vår resa, berättar Liz Amnemyr.

Under sina 12 år och 9 månader i produktion var Rosa en sån där ko som inte gjorde något väsen av sig. Hon ville absolut inte bli kelad med utan svängde snarare på huvudet längs foderbordet om någon närmade sig.

– Nu är hon däremot väldigt kelig för nu känner hon sig väl lite utstött och blir glad när vi kommer och vill mysa lite, säger Liz Amnemyr.

Något som 278 Rosa alltid har gjort bra är dock att mjölka. Hon har aldrig nått några toppnivåer under enstaka dagar, men däremot haft en laktationskurva som Liz Amnemyr beskriver med att den ”lutar åt fel håll”, även om hon väntat med att seminera. Snarare har Liz Amnemyr velat få henne dräktig för att få ner mjölkmängden något för att låta Rosa hämta sig inför nästa laktation. Ofta har hon ändå sinlagts på en mjölkmängd på 40 kilo.

EFTER TIO KALVAR var det för fem år sen tydligt att nummer 278 hade mjölkat färdigt och att kroppen inte skulle orka vare sig en till kalv eller en ny period i den uppbundna ladugården. Sedan dess har hon fått gå med vipkorna på djupströbädd i en gammal plansilo. Där har hon varit en duktig, men ibland väl energisk, extramamma åt kalvarna.

– Hon brukade börja sköta kalvarna redan innan de hade kommit ur kon. Då behövde vi stänga bort henne ett tag. Men hon har skött om så många kalvar och de har fått dia henne fast hon varit tom och hon har varit så stolt, berättar Liz Amnemyr.

FRAM TILL förra året kunde Rosa fortfarande ge lite mjölk till kalvarna, men i år har Liz Amnemyr vare sig sett några tecken på mjölk eller brunst.

Under sina 20 år har nummer 278 producerat 23,5 kilo ECM per levnadsdag, trots att hon varit sinlagd i fem år, vilket är rekord bland gårdens 42 mjölkkor.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

278 Rosa

Född: 11 maj 2000

F: T Funkis 2224

MF: Kölva 5039

Kilo mjölk: 179 000

Kilo ECM: 170 000

Antal laktationer: 10