Kor vi minns – systrarna Ljunga

Tvillingsystrarna 980 och 981 Ljunga kommer från en stark småländsk kofamilj. Och de har en egenskap som verkar gå i släkten – de fullkomligt älskar äpplen.

Text: Emma-Lena Hultgren Foto: Kenneth Carlsson

PÅ LADÖ GÅRD I SMÅLAND bedriver Kenneth och Jan-Åke Carlsson mjölkproduktion med SRB-kor. Under åren har gårdens starka kofamiljer gett flera tjurkalvar som har sålts vidare till Viking Genetics.

Kenneth och Jan-Åke har stambokfört sina kor sedan 1988 och på gårdens kontor finns flera pärmar med stambokscertifikat och diplom i hyllan. Under flera år tog Kenneth Carlsson dessutom ett foto på varje ko till ett fotoalbum.

En av kofamiljerna heter Ljunga. Tvillingarna 980 och 981 Ljunga är alltid tillsammans, både på betet och i stallet. De vill helst stå tillsammans och de är väldigt lika till utseendet också. Även mamman 805 Ljunga såg likadan ut.

– Systrarna Ljunga ligger alltid tillsammans ute på betet och båda är lika förtjusta i äpplen. När deras mamma levde, gick hon först fram till äppelträdet och sedan kom tvillingarna efter, på rad, avskilda från övriga flocken. Det märks väl att tvillingarna trivs ihop, säger Kenneth Carlsson.

980 Ljunga är bedömd J 81, B 82 K 84 H 82 med korshöjd 143 cm. Hon har haft en väldigt god fertilitet med endast en seminering per dräktighet och hon har fått två kvigkalvar och två tjurkalvar. Hon har aldrig varit sjuk och alla hennes provmjölkningar har visat på den lägsta juverhälsoklassen. Trots det har hon det senaste året tyvärr blivit trespent. Hon mjölkade det senaste kontrollåret 11 208 kilo ECM.

SYSTERN 981 LJUNGA är bedömd J 80 B 86 K 84 H 83 med korshöjd 142 cm. Hon mjölkade det senaste kontrollåret 11 123 kilo ECM. Även hon har en god hälsa, med alla provmjölkningar i den lägsta juverhälsoklassen och inte ett enda veterinärbesök. 981 Ljunga har fått tre kvigkalvar och en tjurkalv.

Deras härstamning är Uudin – V.Ladö – Flarkbäcken. Morfadern V.Ladö härstammar också från gården Ladö, genom en kviga som såldes till Viken. Där blev hon spolad och fick en tjurkalv, V.Ladö, som användes som semintjur.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.