Möt Årets djurskötare

Årets djurskötare 2020 heter Per-Arvid Karlsson och jobbar nästan jämt, antingen i ladugården på Elmersgården eller i det egna växtodlingsföretaget. ”Det är så det alltid har varit. Jag är sån här, annars fungerar jag inte”, säger Per-Arvid Karlsson lugnt.

Text Linda Grimstedt

Han är född och uppvuxen på en liten gård där hans morfar tidigare hade kor. Föräldrarna födde upp ungdjur vid sidan av sina ordinarie arbeten. Redan i 6-årsåldern började Per-Arvid Karlsson hänga i ladugården på granngården som hade mjölkkor.

– Jag har nog aldrig haft några andra intressen. Jag spelade fotboll en gång, men tränaren var nog lika glad som jag när jag slutade.

Glädje i arbetet

Han har nära till skratt vilket också genomsyrar arbetet på Elmersgården. Mottot är att se det positiva i allt och att försöka göra allting så att det blir roligt.

– Så försöker vi jobba allihop. Även om något är negativt ska vi skratta ändå och ha skoj på jobbet. Att vi är ett bra team och har roligt ihop.

I arbetet med djuren skruvar teamet på Elmersgården ständigt på detaljerna. Det har gett resultat i form av ökad avkastning för varje provmjölkning och senaste siffran är nu 12485 kilo ECM. Även om avkastningen i sig inte är det viktigaste, är det ändå ett kvitto på att det som görs fungerar och en viktig sporre.

Tävlar med sig själv

– Vi ska bli bäst. Jag tävlar med mig själv och vill att allt ska fungera utan strul. Då tror jag att mjölken kommer av sig själv, säger Per-Arvid Karlsson och förklarar att han ser på gården som att den vore hans egen.

Drömmen är också att en dag driva sin egen gård, även om det än så länge är oklart i vilken form det skulle ske. Per-Arvid Karlsson vill gärna vara en del av ett arbetslag och då krävs också en viss storlek på gård. Hemma finns en 14-årig son med stort traktorintresse.

– Jag har tydligen sagt till honom att när han slutar skolan ska jag ha byggt en ladugård. Det brukar han påminna mig om, säger Per-Arvid Karlsson.

Foto: Therese Eriksson

Hela porträttet av Per-Arvid Karlsson finns publicerat i vår e-tidning, som är öppen för alla prenumeranter.

Instruktioner för inloggning hittar du här.