Tema Avel i Husdjur 12

I årets sista nummer av Husdjur står avelsarbetet i fokus. Vi tittar särskilt närmare på den ökade efterfrågan på djur med anlag för hornlöshet.

Tema: Avel

Gården Torp på Kållandsö i Vänern är en av de gårdar som börjat rikta in sitt avelsarbete för att få fler djur som föds hornlösa. Orsaken är både ekonomi och djurvälfärd, samt att vara förberedd på framtida regelverk kring avhorning.

En annan trend inom avelsarbetet är att ta fram färre – men rätt – kvigor och att seminera övriga djur med köttras. För Singsjö gård kan det höja täckningsbidraget med 100 000 kronor, visar en kalkyl.

Vi besöker också gården Tumarp i Trädet där korsningskvigorna får kalva in under uppfödningstiden och därmed ge både en kalv och mjölk innan de går till slakt.

Installat och klart

Under ett års tid har Husdjur följt gården Finngarne utanför Norrtälje under deras resa mot ett nytt mjölkstall. Nu har de stallat in och vi visar nybygget i ett stort bildsvep.

Wermlands mejeri

Det har gått fem år sedan en grupp lokala mjölkbönder startade Wermlands mejeri. Nu har de tagit en stor del av marknaden för konsumtionsmjölk i Värmland och för syskonskaran i Bröderna Thörner AB har satsningen inneburit att de nu vågar bygga ut sin mjölkproduktion.

Ökad invägning

För första gången på sex år ökar invägningen av mjölk i Sverige. Vi tittar på siffrorna för kvartal 1-3.

Årets ungdomsdiplom

Johan Kristiansson är 22 år och redan förman på Törlan lantbruk i Tvååker. Nyligen belönades han med Årets ungdomsdiplom för sin vilja att satsa på ett yrke som djurskötare i mjölkproduktionen. Vi besökte Johan Kristiansson en dag på jobbet.

Älskade koskit

Veronica Perttula är en av de bönder i Tornedalen som porträtterades i SVT:s serie Älskade koskit. I programmet berättade hon om sina planer på att lägga ner mjölkproduktionen. Men till Husdjur ger hon ett annat besked. ”Jag har gjort det här i 30 år nu och mitt hjärta klappar för familjen och korna”, säger hon.

Kor vi minns: Bill, Bull, Bill och Bill

Bill och Bull hette ett tvillingpar på Åva gård i Österhaninge som alltid höll samman. Nu har Bills dotter och dotterdotter flyttat med sina ägare till Gotland där de fortsätter de starka familjebanden

Spaning: Är ökenvandringen slut?

Det frågar sig Jonas Carlgren, ordförande i Svensk mjölk i sin spaning som handlar om den ökade invägningen av mjölkråvara i Sverige.

Det och mycket mer i Husdjur nummer 12 med utgivningsdag 18 december. Tidningen finns även tillgänglig för prenumeranter i vår e-tidning.