Tema Fruktsamhet i nya Husdjur

Förbättrad brunstpassning och sänkt inkalvningsålder är två saker som bidrar till lönsamhet på mjölkgården. Möt gårdarna som har lyckats med detta i Husdjur nummer 3. Dessutom bjuder vi på sex fruktsamma tips!

Tema: Fruktsamhet

På Fröberga gård utanför Söderköping har inkalvningsåldern sänkts från 26 till 23,3 månader. Ladugårdsförman Åsa Skoog och delägaren Johan Sjölander läger stort fokus vid kvigornas vikt för att lyckas med detta.

Vi möter också Frida Holmqvist i småländska Skarmansmåla som missar få brunster och vars kor har ett kalvningsintervall på 23,4 månader.

På Jönsgård i halländska Edenberga gjordes en noggrann kalkyl innan satsningen på en anläggning för brunstpassning. Investeringen betalade sig på två år och gav många positiva bieffekter.

Vi tittar också på avelsframsteget för fruktsamhet, svarar på en läsarfråga om könssjukdomar hos kor samt ger sex fruktsamma tips för dig som vill få hjälp att pricka rätt.

När landet brinner

I flera veckor kämpade Rob Miller mot lågorna när bränderna i Australien omringade hans gård. Han förlorade kvigor och kalvar, men lyckades rädda mjölkkorna. Den ekonomiska förlusten är ännu svår att överblicka.

Färre förprövningar

Antalet förprövade platser för mjölkkor var rekordlågt förra året. Vi tittar på vad som krävs för att fler ska vilja satsa för att säkra den svenska självförsörjningsgraden.

Guldmedaljörer

När Husdjur gick i tryck var planen fortfarande att årets guldmedaljer skulle delas ut av kung Carl XVI Gustaf på Stockholms slott den 30 mars. Det är nu inställt tills vidare. Men i Husdjur läser du hela listan över alla de som förtjänat en medalj, samt möter familjen Willman på Öja Hedegården som är en av årets 27 medaljörer.

Framtidshopp

Wilma Svensson, 14, blev för två år sen lite av en Youtube-kändis när hon medverkade i webb-serien Bondens barn. Intresset för familjens mjölkgård är fortfarande stort och planen är att en dag bli den som tar över gården.

Allt det och mycket mer i Husdjur nummer 3 som utkommer 18 mars 2020.

Hela tidningen finns också som e-tidning. Instruktioner och länk för inloggning hittar du här.

Linda Grimstedt