Vallmästaren vinner resa till Borgeby

Nu går startskottet för Årets vallmästare 2021. Tävlingen har en ny partner och vinnaren kommer att belönas med resa, boende och inträde till Borgeby fältdagar.

För 18:e gången ska en ny vallmästare koras i tidningarna Husdjurs och Nötkötts regi. Tävlingen genomförs tillsammans med Svenska vallföreningen, Växa Sverige, SLU och Gård- och djurhälsan för att uppmärksamma duktiga vallodlare och ge status till Sveriges arealmässigt största gröda som också ligger till grund för en lönsam mjölk- och nötköttsproduktion.

Anmälan har öppnat

Nu är det dags att börja nominera kandidater till nästa års vallmästartitel. Det vi söker är inte enskilda toppresultat, utan odlare som har en genomtänkt strategi där vallfodret är anpassad till gårdens produktion och som lyckas nå jämna resultat både mellan skördar och skördeår. Juryn tittar på foderanalyser, intervjuar kandidaterna och utser sedan den person eller det företag som allra bäst anses uppfylla kriterierna för en lönsam, lyckad och hållbar vallproduktion.

Nytt samarbete

Liksom tidigare sponsras tävlingen av Växa Sverige som belönar vinnaren med två timmars gratis rådgivning och fyra grovfoderanalyser. Nytt för i år är också att Borgeby fältdagar går in som partner till tävlingen och bjuder vinnaren på övernattning samt inträde till såväl förkonferensen som själva fältdagarna.

– Dels har vi vall- och grovfodertema nästa år, dels vill vi uppmärksamma det arbete som djurbönder gör för att få fram det viktiga vallfodret. Det ligger ett speciellt arbete bakom att lyckas få fram det foder som djuren behöver, säger Anna Larsen som är kommunikationsansvarig för Borgeby fältdagar.

Matig mässa

Sedan några år tillbaka inleds Borgeby fältdagar med en konferensdag innan fältmässan öppnar. Anna Larsen utlovar föredragshållare och diskussioner där vallodlare både får jämföra sin egen strategi med andras, men också utmanas i sitt tänk kring vallodlingen. Under själva fältdagarna ligger sedan fokus på hela vallkedjan, från tanke till färdigt grovfoder. Temat har enligt Anna Larsen mottagits väl av branschen.

– Någon uttryckte ”äntligen”. Vi har alltid haft vallinslag på mässan och många utställare som fokuserar på djur, vall och foder men nu får vallen kliva fram lite mer.

I år blev Borgeby fältdagar inställda på grund av coronapandemin, vilket försenade premiären av det nya viltområdet på mässfältet. Det får istället göra entré på nästa års mässa.

– Det är ett diskussionsområde där vi pratar om vildsvin, klövvilt och gäss. Vilken skada gör de, vilka möjligheter finns det till ekonomisk ersättning, hur kan man reparera en skadad gröda och vilken skrämselutrustning finns det för att skydda grödan mot viltet.

Nominera senast 1 november

Tävlingen Årets vallmästare är öppen för alla mjölk- och nötköttsproducenter i Sverige. Nomineringstiden pågår fram till den 1 november och vinnaren kommer att presenteras i tidningarna Husdjur och Nötkött under våren.

Här kan du lämna din nominering: https://www.vxa.se/husdjur/arets-mastare/arets-vallmastare/

Läs om finalisterna till Årets vallmästare 2020: https://www.vxa.se/husdjur/nyheter/2020/mot-arets-vallmastarkandidater/

Text: Linda Grimstedt