Text & foto: Mari Nälsén
FAMILJ: Liw Pålsson, 28, och Christian Nilsson, 34. Barnen Olivia, 3, och Allan, 1.
KOM IN I YRKET: Liw Pålsson är tredje generationen på gården och hon började arbeta hemma 2013. Hon och Christian Nilsson tog över mjölkkorna i december 2018. Christian Nilsson var tidigare åkare.
ARBETSFÖRDELNING: Alla jobbar tillsammans. Förutom Liws föräldrar Svante och Elisabeth Pålsson finns en medarbetare och tre som går på F-skatt, varav två är Liws systrar Ann och Britt Pålsson.
BESÄTTNING: Cirka 200 årskor av flera olika raser, främst svensk holstein. På andra plats fjällkor och sedan finns bland annat jersey, SRB, dexter och rödkullor i besättningen. Korna mjölkar omkring 11 000 ECM per ko och år. Inkalvningsåldern är mellan 28 och 29 månader. Kalvningsintervall är 13 månader. Gården är konventionell.
STALL: Kall lösdrift där första delen byggdes 1996 med tillbyggnader 2004 och 2008. Mjölkar i grop med dubbel fyra tandem.
UTFODRING: Så enkelt som möjligt. Använder rundbal och kraftfoder på station.
INVESTERINGAR: De satte upp tält 2016 för att få in fler kor i stallet. I tälten är det djupströbädd för ungdjuren. Liws stora dröm är ett nytt stall med gott om plats.
KOR VI MINNS: Kallades Pälvis men egentligen hette hon Kolinda 911. Först kallades hon Ellvis med tanke på sitt nummer men efter ett tag utvecklades det till Pälvis. ”Hon var en holstein, gick som tåget men hade väldigt högt i celler. Hon var precis lagom stor men hade en jättemage. Tyvärr hann hon inte bli så gammal utan gick till slakt sommaren 2019, men hon fick tre döttrar. Den första dottern är inte alls trevlig, den andra är väldigt anonym medan den tredje är precis som sin mamma. Vi kallar även henne för Pälvis även om hon heter Kolinda 1572.”
FRITID/SEMESTER: Nej, även om det alltid är målet. Liw har sina hästar som hon rider på i skogen och Christian har sin motorcykel.
MÅL: Att öka avkastningen och få korna att hålla längre.
ÖVRIGT: Seminerar själva och använder sig av VikingGenetics. Försöker hålla så rasrent som det bara går och har ofta upp till 15 raser i kärlet eftersom alla kor i omlöp semineras med köttras av olika slag.
I juni 2019 fanns det
108 företag med mjölkproduktion i Jämtlands län.
Källa: Jordbruksverket
Q-mjalka
Gård: Q-mjalka i Raftsjöhöjden, Hammerdal, Jämtland.
Växtodling: Brukar cirka 400 hektar, enbart vall till rundbal. Lejer in en kille på f-skatt som sköter hela skörden.