Planerar att bygga om

Urban Åberg och Maria Jonsson vill att gården ska drivas vidare den dag de själva går i pension – oavsett om det blir de egna barnen eller någon annan som tar över företaget.

Text & foto: Linda Grimstedt

FAMILJ: Urban Åberg, 53, Maria Jonsson, 51, barnen Sandra, 23 och Anton, 19.

KOM IN I YRKET: Urbans föräldragård som han tog över med sin bror i början av 90-talet. Nu ensam ägare. Då fanns 26 uppbundna kor. ”Jag sa som barn att jag ska bli bonde och ha 100 kor, då skrattade de men det blev ju så”. Maria lärde sig mjölka av en kompis och träffade Urban på en avbytarträff.

ARBETSFÖRDELNING: Maria har huvudansvaret för djuren, Urban ansvarar för växtodling och maskiner.

BESÄTTNING: 120 årskor, 80 procent SRB, 20 procent holstein. Avkastning 10 300 kilo ECM, siktar på 11 000. 4,8 procent fett, 3,6 procent protein. Celltal 100 000–150 000.

STALL: Lösdrift med 130 båsplatser, utbyggd 2001. Mjölkgrop 2×6 platser fiskben från 1994, kräver mycket underhåll. Äldsta delen av ladugården är den gamla båspallen från 1948 som nu är ombyggd till boxar. Nybyggt kalvstall från 2016.

FODER: Fullfodermix med spannmål, Expro, Addera, salt, mineraler och ensilage. Blandar ibland in halm eller helsäd för mer struktur. Sinkomix med mycket halm. Utfodring med Keenan fullfoderblandare och bandfoderfördelare sen två år.

AVEL: Maria gör seminplan och seminerar. Avlar för snälla brukskor i lagom storlek som är friska och har bra juver.

INVESTERINGAR: Har ritningar och investeringsstöd klart för en ombyggnad. Planen är att öka med 20–30 kor, byta inredning och båssängar, samt sätta in två robotar. Investeringen är beräknad till 6 miljoner, med 40 procent i investeringsstöd. Väntar på besked från banken.

VALLODLING: Använder Lantmännens Ara 22 och 11. Vallarna ligger i 3–4 år och de tar oftast tre skördar.

KO VI MINNS: Nummer 820 som hade en svår sjätte kalvning. Hon seminerades inte igen men fortsatte att mjölka i fyra år på 30–35 kilo ECM och var aldrig sjuk.

FRITID: Maria är ordförande i Mellanbygdens ryttarförening och har två hästar som hon tränar dressyr med. Urban åker skoter samt har startat en retrotraktorklubb som håller träff varje år.

ÖVRIGT: Urban är syssling till och delar gårdsplan med Åke Andersson, en av slutkandidaterna till Årets vallmästare 2020.

I juni 2019 fanns det

190 företag med mjölkproduktion i Västerbottens län.

Källa: Jordbruksverket

Åbergs farming AB

Gård: Burgärdan i Lövånger. Ligger mellan Umeå och Skellefteå i Västerbotten. Växtodling: Brukar 210 hektar. Spannmål på 50–60 hektar varav en del tas till helsäd och en del tröskas. Oftast Kannas tvåradskorn i insådd men ibland även vårvete. Snittskörden på spannmålen ligger omkring 4 ton.