Webbsidan Vallprognos.se förutsäger när det är dags att ta den första vallskörden. Besökarna kan följa ett diagram med ackumulerade graddagar, se en prognos framåt, och ta del av resultaten av provklipp. I år fick sidan en ny mobilanpassad layout. Och dessutom är analysen från provklippen utökad med smältbarhet, OMD.
Nya normala snart på webben
Tanken var också att normalkurvan i diagrammet skulle förnyas i år. I stället för medel för åren mellan 1960 och 1990, gäller nu medel mellan 1990 och 2020. Men SMHI hann inte leverera data, så den nya normalvåren kommer inte förrän till nästa år.
– Man kan tänka sig att det blir tydliga skillnader, att temperaturökningen har varit kraftig, men av det vi sett hittills blir det inte så stor skillnad, säger projektledaren Bengt-Ove Rustas.
Sneglar mot Norge
Vallprognos som årligen har 6 000 besökare, drivs av SLU och finansieras av branschen och Jordbruksverket. Tjänsten bevakar teknikutvecklingen och sneglar på andra liknande verktyg, som Norges motsvarighet Grovfôrmodellen, för att utveckla tjänsten så att den dels blir mer gårdsspecifik, dels kan användas för andra- och tredjeskörden.
I Norge kan lantbrukaren kalibrera prognosen genom att skriva in egna värden från gården; plats, jordtyp, klöverandel med mera.
Håller det enkelt
Men ju mer data, desto mer komplicerat blir verktyget, vilket riskerar att skrämma bort användare.
– Man ska ha en modell där det är möjligt, men inte nödvändigt, att lägga in en massa data, säger Bengt-Ove Rustas.
Text: Torbjörn Esping