De är Årets mjölkföretagare

Fokus på aveln, Leantänk i ladugården och en attraktiv arbetsplats med hög delaktighet hos personalen. Det är faktorer som i år ger Anders och Katarina Nilsson på Skråmered titeln Årets mjölkföretagare.

Text Lisbeth Karlsson

Nyheten om att de blivit utsedda till Årets mjölkföretagare har knappt landat hos Anders och Katarina Nilsson på gården Skråmered i Halland när Husdjur ringer för en intervju.

De senaste åren har framgångarna haglat över kor och medarbetare på Skråmered – besättningen är landets tredje högst avkastande konventionella besättning och ladugårdsförman Jan Eriksson prisades 2019 med utmärkelsen Årets djurskötare.

Skråmered webb.jpg

– Fantastiskt roligt. Det är kanske ett kvitto på att vi gör något rätt, men det är ingen enmansframgång. Det är ett teamarbete med duktiga medarbetare och som också inkluderar alla från rådgivning till maskinstation och foderföretag, säger Anders Nilsson i en lång intervju som publiceras i nästa nummer av Husdjur.

Föredöme för branschen

Priset till Årets mjölkföretagare delas årligen ut av Växa Sverige och Ludvig och co till skickliga mjölkföretagare som på ett föredömligt sätt har utvecklat sitt företag och som har god lönsamhet, effektivitet, ett gott ledarskap och som visar stor hänsyn till djur och miljö.

Enligt motiveringen tilldelas Anders och Katarina Nilsson priset för att de med tydliga mål och Lean som ledstjärna skapat ett företag som ligger i den absoluta toppen.

Foto: Anders Andersson

Ur juryns motivering:

”Företaget visar en unik förmåga i ledarskap och stimulerar sin personal både genom tydlighet och stor lyhördhet. Djuren sätts alltid i centrum, vilket resulterat i mycket hög avkastning med bibehållen god djurhälsa och hållbara kor. Tillsammans med tydligt ledarskap och engagerade medarbetare har det utvecklat gården till ett företag med enorm lyskraft”

Läs mer om Skråmered i Husdjur 2 2021, med utgivningsdatum 24 februari.