Djurskötare med sikte på egna mjölkkor

Hon har koöga och en förmåga att göra djur lugna. Elin Bengtsson fick Årets ungdomsdiplom 2021 och siktar på en framtid med egen gård.

Årets ungdomsdiplom 2021 tilldelas Elin Bengtsson som är född och uppvuxen på en gård utanför Varberg i Halland. Med 36 uppbundna mjölkkor samt får och grisar på gården blev hon tidigt djurintresserad. Det är dock korna som alltid legat henne varmast om hjärtat.

– Jag var med ute i ladugården redan som barn och det är kor jag är intresserad av, berättar Elin Bengtsson.

Sedan ungefär 2,5 år tillbaka arbetar hon som djurskötare på Skygge gård i Tvååker där det i dag finns cirka 125 mjölkkor med en medelproduktion på över 12 000 kilo ECM på tre mjölkningar per dygn. Olof Skyggesson anställde Elin redan innan hon hade gått ut naturbrukslinjen på Munkagårdsskolan i Tvååker. Det började som ett föräldravikariat då Elin arbetade extra med mjölkning och kalvarna på helger samt lov och slutade med en heltidstjänst som djurskötare.

– Munkagårdsskolan ligger ett stenkast bort och vi har haft elever som praktikanter i 20-25 år. Elin är den bästa vi har haft på alla år. Hon har ett enormt bra koöga och är väldigt duktig, ingenting är omöjligt, säger Olof Skyggesson.

Sonen Per Skyggesson instämmer i omdömet. Han beskriver en person med ett brinnande intresse för kor ochh en otrolig förmåga att göra djuren lugna.

– Hon är lugn och ansvarstagande. Hon har koll på alla brunster och ser direkt om någon kalv är lite medtagen. Jag tycker att hon är väl värd utmärkelsen, säger Per Skyggesson.

Läs mer om Elin i Husdjurs decembernummer som utkommer inom kort.