20-i-topp Ny rekordnivå har nåtts

Text Lisbeth Karlsson

Högst avkastning höjdes med 1 000 kilo i ett slag. En skånsk besättning blev första besättningen någonsin att producera över 15 000 kilo ECM i kontroll.

LIKSOM FÖRRA ÅRET är det en skånsk besättning som toppar listan över landets högst avkastande besättningar. När Tommy Salomonssons kor förra året nådde en medelavkastning på 14 212 kilo ECM kunde man förledas att tro att det skulle dröja ett tag innan någon passerade 15 000 kilosgränsen, men redan i år slog Per Nilsson på Fjärlöv i Vinslöv till med 15 264 kilo ECM. Det är många faktorer som måste falla på plats för att uppnå ett sådant resultat, konstaterar Per.

– Det är jättekul! Vi började mjölka tre gånger om dagen i april 2020 samtidigt som vi fick in bra grovfoder det året. Jag har ju väldigt duktiga medarbetare och ett bra och nära samarbete med min foderrådgivare Yngve Tjörnbo på Iq foderrådgivning. Vi försöker hela tiden utveckla oss och bli duktigare på det vi gör. Det verkar vi ha blivit, säger Per Nilsson.

I ÖVRIGT ÄR DET välkända besättningar på listorna. Det är spännande att se att de högst avkastande ekologiska besättningarna nu passerat 13 000 kilo ECM och att besättningarna på ekolistan i genomsnitt är rejält mycket större i genomsnitt än på den konventionella listan, 104,8 konventionella kor jämfört med 170,2 ekologiska kor.