Husdjur 3 – Tema fruktsamhet

Fruktsamheten står i fokus i Husdjur nummer 4. Vi besöker Geddeholm som testar längre kalvningsintervall för vissa kor, samt Nygårds lantbruk som med noggrannhet i alla led har full koll på dräktigheterna.

Tema Fruktsamhet

Kor med en uthållig laktationskurva kan få vänta över 100 dagar innan det är dags för seminering på Geddeholm utanför Västerås. Nu deltar de i en studie om förlängda kalvningsintervall.

En annan strategi har Nygårds lantbruk i skånska Fjälkinge där målet är att börja seminera 40 dagar efter kalvning och där kalvningsintervallet ligger på 11,5 månader.

Vi redogör också för den senaste fruktsamhetsstatistiken, berättar om forskning kring kortare och otydligare brunster, samt beskriver hur progesterontest kan användas som ett hjälpmedel i fruktsamhetsarbetet.

Årets vallmästare är korade

Årets vallmästare 2021 är Lisbeth och Tomas Riberth i Guarp, Ullared. Gården har 85 kor där vallfodret utgör den stora delen i foderstaten. Vallarna skördas fyra gånger per år och gräset lagras i rundbal. I vår e-tidning kan ni läsa mer om Vallmästarna.

Bokslutstider

Både Arla och Norrmejerier har lämnat sina årsredovisningar för 2020. Hos Arla firas ökad invägning och ett stabilt mjölkpris, medan Norrmejerier har haft det tuffare med bland annat försenade satsningar på grund av coronapandemin. Försäljningen av Gainomax stärker dock resultatet och håller betalningen uppe.

Ekonomi i tanken

Mjölkmomentet och tillhörande kylning är en av mjölkgårdens stora energiförbrukare. Nu kommer också krav på mer miljövänliga kylmedier i nya tankar. Men med ny teknik och olika lösningar från tanktillverkarna finns mycket pengar att spara.

Porträttet

Vi möter Norrmejeriers ordförande Ulla Bergström hemma på gården i en intervju där hon berättar om sin väg in i föreningslivet, sina planer för gården och sin syn på utvecklingen för mjölken i norra Sverige.

Kor vi minns

Gammel-Helen har precis startat sin nionde laktation och börjar nu närma sig 100 ton i livstidsavkastning. Hon finns på Luttugården i Norrbotten och hör till en produktionsstark familj som börjar ta allt mer plats i stallet.

Det och mycket mer i Husdjur 3 med utgivningsdag 31 mars 2021.

Tidningen finns även som e-tidning och ingår i prenumerationen. Du som saknar en prenumeration kan enkelt teckna en här: Prenumerationstjänst (preno.se)

Glad påsk önskar redaktionen!