Britta åldras med behag

461 Britta är snygg, högmjölkande och lättskött. Hon har precis kalvat och är en ko som bara finns, men som ägarna knappt minns.

Text: Ann Christin Olsson Foto: Hilma Birgersson

HOS LOTTA OCH HANS Birgersson i Södra Mo, i Gislaved i Småland, är 461 Britta den äldsta kon i ladugården. Hon kalvade i april och fick en kvigkalv. Hon är lite av en idealko som nästan aldrig krånglat och aldrig gjort så mycket väsen av sig.

– Hon är nästan lite tråkig, hon bara tuffar på, säger Lotta Birgersson.

461:an har aldrig exteriörbedömts, men beskrivs som lagom stor med bra ben och juver. Hon är av mjölktyp med ett bra kroppsdjup och har aldrig haft foderleda. Det är den andra 100-tonnaren i besättningen. Den tidigare gick ut strax efter att hon nått 100 ton, men Britta har fortsatt mjölka på och har passerat 125 ton.

FÖR TVÅ ÅR SEDAN gick besättningen från uppbundet till lösdrift och robotmjölkning. 461 Britta gled in i det nya systemet utan några problem. Det var först i slutet av den sista laktationen som hon började slarva med att gå och mjölka sig.

– Antingen börjar hon bli glömsk, eller så var det för att den laktationen var på 460 dagar, säger Lotta Birgersson. Annars har hon gått klockrent.

Britta är en ganska dominerande kofamilj med 22 av 117 mjölkande. 461 Britta har aldrig haft besök av veterinären, ett spentramp för ett par laktationer sedan läkte fint av sig själv.

–Det är helheten som gjort att hon har blivit så hållbar, säger Hans Birgersson.

Hennes döttrar har också blivit produktionsstarka kor och de ligger på i snitt 14 600 kilo ECM per laktation.

DE ENDA PLUMPARNA i protokollet är att hon krävde åtta semineringar efter andra kalvningen. Men fyra andra gånger räckte det med en seminering, vilket visar att det kan vara värt att ge kor en ny chans. Hon fick också en tuff start med en dödfödd kalv vid första kalvningen. Hon har de senaste två laktationerna haft lite högt celltal. Till och med femte laktationen låg hon hela tiden i juverhälsoklass 0 till 2.Inför tionde kalvningen har hon sintidsbehandlats och om inte något tillstöter kommer hon att semineras igen.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

461 Britta Född: Oktober 2008 Härstamning: F: 3-8464 Smide, MF: 3-5308 Strandskogen, MMF: 3-5756 Björkil-ET.

Kalvningar:

10 kalvningar, 5 kvigkalvar och 4 tjurkalvar.

Fruktsamhet:

2,6 ins per dräktighet.

13,4 månaders kalvningsintervall.

Livstidsproduktion:

125 335 kilo ECM.

Avkastning: 10 496 kilo mjölk med 4,8 % fett och 3,3 % protein.