Cindy – bra dam reder sig själv

Jerseykon 544 Cindy, kallad 44:an, håller sig alltid framme när det händer något på gården i Farstorps-Troedstorp i Hästveda i Skåne.

Text & foto: Ann Christin Olsson

UTMÄRKANDE FÖR 544 Cindy är att hon alltid håller huvudet lite på sned. Troligtvis kan det ha hänt något när hon avhornades som kalv, antingen vid bedövningen eller vid ingreppet.– Hon tittar alltid lite snett på oss, men hon är så söt, säger Marina Jönsson, som är mjölkföretagare på Farstorps Troedstorp tillsammans med sin man Conny Jönsson.Modern 182 Selene köptes in 2012 som dräktig kviga från Wirums säteri, en anrik jerseybesättning i Blankaholm. Hennes andra kalv var 544 Cindy. Conny Jönsson har alltid gett kvigorna individuella namn, men Marina Jönsson skulle gärna se att de får ärva mammans namn för att lättare kunna följa kofamiljerna.– 182 Selene har ställts ut på Elmia en gång.

CINDY HAR OCKSÅ utseendet med sig med fin kropp, bra ben och ett juver som fortfarande är fint trots att hon nu är femtekalvare.– Hon är fräsch, men lite liten, säger Marina Jönsson.44:an har inte varit någon toppmjölkare. Framför allt hade hon en svag första laktation, men den fjärde laktationen mjölkade hon ganska bra. Två månader in i femte laktationen ligger hon på 31 kilo mjölk, men med höga halter. Det är en fruktsam ko som har tagit sig på första insemineringen till alla fem kalvningarna. Nu är hon seminerad igen med tjuren Mandix efter femte kalvningen, men har inte dräktighetsundersökts än.

NÄR HON KALVADE julen 2019 lade hon sig ute i mjölkkostallet och det var ett jobb att baxa in henne i en sjukbox. Hon reste sig upp efter att ha fått kalkpasta. Erfarenheten är annars att jerseykor som lagt sig kan vara svåra att få upp, även med veterinärbehandling.– Men 44:an blev så sur när vi höll på med henne att hon nog reste sig upp av ren envishet.Att hon är ganska liten i kroppen underlättade nog återhämtningen.– Jag hoppas på fler laktationer, bara ben och juver håller. Det är en ko som oftast reder sig själv.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

544 Cindy Far: DJ Zuma.

Morfar: VJ Lindy.

Kalvningar: Fem kalvningar varav en tjur- och fyra kvigkalvar.

Senaste kalvning:25 februari 2021.

Senaste laktationen:8 277 kilo mjölk

Halter: 5,5 procent fett och 4,0 procent protein.

Livstidsproduktion:35 000 kilo ECM.