Kor vi minns: Norma – en grön röd svart ko

Nr 862 Norma är en grön röd-svart ko. Ja, en ekologisk röd holstein. Hon har precis kalvat för tionde gången och trivs bäst när hon får sköta sig själv.

Text: Ann Christin Olsson Foto: Emma Igelström

ATT NORMA ÄR så självständig passar bra i en robotbesättning. Hon har mjölkats med robot i alla år och vet inte av något annat koliv. Här kan hon flyta med utan att göra något större väsen av sig.

– Hon bara puttrar på, säger Emma Igelström, mjölkbonde på Hilariusgården i Väddö i Uppland.

De andra 124 korna i besättningen är mer sociala, men inte Norma. Hon är snarare lite egen, och det var hon redan som kviga.

– Hon gillar inte uppmärksamhet, men det behövs heller inte. Hon sköter robotmjölkningen och har hållit sig frisk, varken mastiter eller kalvningsförlamningar, och har aldrig behövt behandlas.

ÄVEN UNDER betessäsongen håller Norma sina mjölkningstider utan att hamna på larmlistan. Trots att hon fått sju kvigkalvar finns inga döttrar efter henne i besättningen. De har inte hållit mammans klass exteriört. Det finns dock ett barnbarn som inte kalvat än och den senaste kalven, efter en könssorterad dos, blev en kviga, en korsning med jersey.

– Henne hoppas vi på. Vi seminerar med jersey för att få mindre kor som passar bättre i stallet. Lustigt nog är den senaste kalven väldigt social.

Den här laktationen har Norma inlett på 38 kilo mjölk per dag, det är ingen topproduktion, men hon har å andra sidan en uthållig laktationskurva. Hon kräver något fler semineringar nu på äldre dagar och Emma Igelström har låtit henne få lite längre kalvningsintervall.

NORMA ÄR INGEN stor dam, med en korshöjd på cirka 140 centimeter. Hennes juver fungerar bra i roboten, även om hon har något tät spenplacering. Hon är också snabbmjölkad. Två gånger per år är det fotvård och då är det aldrig några anmärkningar.

– Hon är fin i kroppen för att vara så gammal. Hon har inte tappat juvret och har fina ben.

Funkar inte fötterna så går det inte i en lösdrift.

Emma Igelström hoppas att 862 Norma ska hänga med fler laktationer och att det ska bli fler döttrar efter henne.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

862 Norma Ras: Röd holstein.

Far: Dominator.

Morfar: Britt.

Kalvningar: 10 kalvningar varav 7 kvig- och 3 tjurkalvar.

Livstidsproduktion:

87 ton mjölk.

Avkastning: 9 700 kilo mjölk per laktation.