Hon fick gården att byta färg

Den första dräktigheten efter en embryoinläggning på Böja Stommen förde in släkten Princess på gården och fick dem att satsa fullt ut på SRB.

Text: Linda Grimstedt Foto: Privat

2007 KÖPTE Markus Lindström på Böja Stommen utanför Mariestad fyra embryon från Nötcenter Viken, två svarta och två röda.

Men det var bara embryot som skulle bli 39 Sörby Princess ET som tog sig. Modern var en kviga som var inköpt från Dansjö gård, vilka i sin tur köpt in släktet från en liten högavkastande besättning i Lysekil. Hon gick aldrig vidare som donator. Men Böja Stommen blev mycket nöjda med sin blivande ko efter Sörby med B Jurist som morfar.

– Vi ville väl ha något som inte var likt det vi själva hade, säger Markus Lindström.

Kalven som föddes var stor och lång och såg ut som en tjur. Men när hon själv kalvade in gick hon upp på 40 kilo i dygnsmedel ganska direkt och mjölkade hela 12 ton som förstakalvare. Den första kalven var en kviga efter Stora Hallebo.

– Efter varje gång hon kalvade blev hon bara bättre. Hon var som en stridsvagn, bara mjölkade och mjölkade med ganska annorlunda sammansättning, minns Markus Lindström och berättar att protein- och fetthalter var lika höga.

2014 blev 39 Princess Sveriges högst avkastande SRB-ko. Hon låg då på 53-54 kilo per dygn och fick ett årsresultat på 17 800 kilo ECM. Trots den höga avkastningen och att Markus Lindström beskriver henne som ”grov, fet och ful” hade Princess aldrig några problem med att bli dräktig. Hon seminerades sent och fick därmed färre laktationer, fem stycken på tio år.

DEN SJÄTTE KALVNINGEN 2017 gick tyvärr fel med dödfödda tvillingkvigor efter Blink. Princess fick kalvningsförlamning och en benskada som ledde till att hon fick tas bort. Men hennes gener lever kvar dels genom avkommorna på Böja Stommen, dels genom hennes dotterson, tjuren Ultimat som köpts in av Viking Genetics.

– Hans profil är ganska lik sin mors, jag är ganska optimistisk, säger Markus Lindström.

De första döttrarna efter honom kalvade in i mars och såg sent i dräktigheten fina ut.

–Den här familjen har gjort att vi valde att satsa på SRB helt och hållet. Med hjälp av embryon har vi ett bra instrument att få fler av såna bra individer, konstaterar Markus Lindström.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

139 Princess Härstamning: Sörby x B Jurist

Livstidsavkastning:

91 290 kg Ecm, 26,1 kg ecm/levnadsdag

Antal kalvar: Fem döttrar varav en genom ET. Totalt 22 honliga ättlingar, total livstidsavkastning 395 ton inklusive 39:an.