Sköna Helen – stark och barsk

Gammel-Helen bjuder inte in till några kokramar, men kan snacka en stund. Hon har precis startat sin nionde laktation och är på väg mot 100 ton.

Text: Ann Christin Olsson Foto: Viktoria Wahlberg

HELEN-KORNA ÄR produktionsstarka, men inte kofamiljen med högst avkastning, på Luttugården i Övertorneå i Norrbotten. De har ändå börjat ta allt mer plats i robotstallet med 70 SRB-kor tack vare god fertilitet och många kvigkalvar. Matriarken 529 Helen är född 2010 och ”still going strong”. När robotstallet invigdes 2004 var det på håret att hennes anmoder fick följa med på grund av juverhälsan.

– Men jag har för mycket hjärta i avelsarbetet så hon och hennes dotter fick följa med, berättar Viktoria Wahlberg som driver gården tillsammans med maken Henrik.

Den första Helen-kon köptes av Viktoria Wahlbergs föräldrar när de utökade till 30 kor på 1970-talet. Av de 35 kvigor som köptes in vid lösdriftsbygget 2004 är det dock inte många kofamiljer som blivit kvar.

– Helen är en stark kofamilj, om än lite barsk.

Gammel-Helen kan få vara det med ålderns rätt. Hon är efter Facet och med Bredåker som mormorsfar, två tjurar som kan ge skarpare lynne. Samtidigt menar Viktoria Wahlberg att lite humör är bra i lösdrift. Men det får inte bli som med en av 529:ans systrar, som fick öknamnet ”Kommandoran” och som brukade roa sig med att stå och vakta så att ingen annan kunde gå in i roboten, även om hon själv inte skulle dit.

DEN 21 FEBRUARI kalvade 529:an för nionde gången och det blev en kvigkalv efter tjuren Halvar.

– Då gällde det att ge kalkpasta förebyggande.

529 Helen har tidigare haft veterinärbesök två gånger, båda gångerna för kalvningsförlamning. Den andra gången trampade hon sig på spenen och är nu trespent. Sedan dess har hon halkat ner ett snäpp i avkastning, men ligger ändå på cirka 10 000 kilo ECM per laktation, mot 12 000 kilo i sina glansdagar. Tio dagar efter kalvning har hon smugit igång på 30 kilo mjölk per dag.

Ett utmärkande drag för kofamiljen är att de har en fin hårrem och juver som passar till robotmjölkning. Målet är att Gammel-Helen ska bli den första 100-tonnaren i Helen-familjen, tidigare 100-tonnare har hört till Hilma-familjen.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

Siffror

529 Helen Född: 2010.

Fruktsamhet: Seminerats 11 gånger, kalvat 9 gånger, varav 8 kvigkalvar.

Antal kalvar: 9 kalvar varav 8 kvigor.

Exteriör: Typ 86, ben 86, juver 85 och helhet 87.

Härstamning: Facet (F), Lien (MF), Bredåker (MMF), Mörby (MMMF), Soukolo (MMMMF).

Livstidsproduktion: 85 ton.