Läsarfråga: Hur länge håller ett kvävekärl?

Går det att se om ett kvävekärl börjar bli slitet och behöver det bytas efter ett antal år? Det undrade en läsare som får svar av Bengt Johansson på Semex.

– Det är som allting annat. Det beror på hur man hanterar det. För en del håller en termos i flera år, för en del i några månader, säger Bengt Johansson på Semex.

Bengt Johansson rekommenderar att man gör rent innerkärlet på avlagringar från flytande kväve en gång om året. Man tömmer det, slår i lite flytande kväve, skakar runt och häller ut.

Det som slits mest, och som kan behöva bytas, är frigolitlocket. Även om ytterlockets gångjärn blir lite snett så har det ingen betydelse för kärlets funktion. Ytterkärlet är av aluminium och lär inte springa läck så lätt. Men bucklor minskar kyltiden. Och för att undvika korrosion bör man inte förvara kärlet på ett betonggolv utan på en ventilerad hylla.

Den största faran är om man råkar välta kvävekärlet. Då finns risken att den långa superkalla halsen på innerkärlet slås av. Och då är det bara att köpa ett nytt kärl..

– Den exakta livslängden vet jag inte. Det finns väl de kvävekärl som är 10–15 år kanske, säger Bengt Johansson.

Hur gammalt är ditt kärl? Hör av dig till Husdjur och berätta om hur du tar hand om det. Mejla på husdjur@vxa.se