Norrmejeriers nye vd på plats

En veteran inom livsmedelssektorn blir ny vd för Norrmejerier. Krister Zackari har arbetat med allt från kaffe till godis och har flera år inom Lantmännen i bagaget.

När Anders Fredriksson i juni lämnade Norrmejerier var det för att bli vd för kaffetillverkaren Löfbergs. Hans efterträdare Krister Zackari började sin karriär på Gevalia och har sedan dess haft olika, ofta utlandsbaserade, chefs- och vd-uppdrag i livsmedelsindustrin. Bland annat som nordisk vd för Kraft foods med varumärken som Marabou och Gevalia i produktportföljen. 2014-2017 arbetade han som vd för Lantmännen Cerealia och har nu rekryterats till Norrmejerier.

– Det är ett väldigt fint företag med många fina produkter och varumärken. Ett viktigt företag som det är väldigt lätt att stå för och väldigt kul att vara en del av, säger Krister Zackari som sedan början av augusti är bosatt i Umeå.

Mejeri speciell bransch

Han är född och uppvuxen i Sundsvall och har rötter i Norrbotten och är därmed från konsumentsidan bekant med Norrmejeriers produkter. Kunskapen om livsmedelsindustrin och att leda stora organisationer har han med sig. Återstår att bli närmare bekant med just mejerinäringen.

– Ofta är likheterna mellan branscher större än olikheterna. Men att som i mejeribranschen få in en viss mängd mjölk varje dag som man har att förvalta är speciellt. Där har jag en del att lära, säger Krister Zackari som sporras av att få ta sig de utmaningar som mejeribranschen har att erbjuda.

Mer stabilitet

Mycket av uppdraget består i att fortsätta driva igenom den förändringsresa som Norrmejerier arbetat fram och påbörjat. Krister Zackari har också hunnit reflektera över att betalningen till ägarna har fluktuerat över åren och vill arbeta för att nå en bättre stabilitet. Han nämner utmaningar i form av de större konkurrenterna med säte i Danmark och Finland, mjölkens prissättning i dagligvaruhandeln, samt betalningen till ägarna.

– Det finns utmaningar i branschen och det attraheras jag av. Jag är inte så duktig på att förvalta utan mina uppdrag genom åren har varit att vända eller utveckla från bra till riktigt bra, säger Krister Zackari.

Dags för gårdsbesök

När coronaläget blivit bättre ser han fram emot att få besöka mejerier, osttillverkningen i Burträsk samt enskilda gårdar.

– Det är viktigt för mig att förstå branschen ur mjölkböndernas perspektiv, vad som är viktigt för dem.

Text: Linda Grimstedt

Foto: Norrmejerier